

Sunde vingummi – findes de?
JA! Se fx dem her, der egentligt bare består af frugtsaft, gelatine og lidt sødemiddel (helt præcist ca. 1/20 spsk. sødemiddel pr. vingummi – sukkerchok indtræder altså næppe).
Lad os lige kort snakke gelatine – for det er virkeligt en herlig ting!
Gelatine er et smagsløst gelerings- eller fortykkelsesmiddel, som består af protein udvundet af knogler, brusk, sener og hud fra primært køer og svin.
Gelatine er en super superfood og bl.a. mega sund for:
– din fordøjelse
– dine knogler
– dine led
– din hud
– dit hår
– dine negle
– m.fl. (mange mange flere!)
Jeg har planer om at skrive mere uddybende om gelatine (og collagen (peptider)) meget snart og i den artikel vil du kunne blive meget klogere på de to substanser.
For nu, skal du bare vide, at du altså sagtens kan gå ombord i vingummiproduktionen – også selvom (eller måske nærmere netop fordi), at du gerne vil leve sundt (det meste af tiden).
VIGTIGT! Vælg et gelatinepulver af god kvalitet. Jeg bruger ‘Unflavored Beef Gelatin’ fra ‘Great Lakes Gelatin Co.’. Gelatinepulveret er lavet på græsfodrede (pasture-raised and grass fed) køer fra Brasilien og Argentina og gennemgår omfattende test ift. indhold af pesticider, tungmetaller, m.fl. Firmaet ‘Vital Proteins’ laver også gode og sunde produkter og der er sikkert også andre, da markedet for gelatine (og collagen) på det seneste er eksploderet (fordi folk har fundet ud af, hvor fantastisk sundt det er – YAY!). Jeg køber gelatine via iHerb eller Amazon. Uanset hvor eller hvad du køber, så lad være med at købe det billige skrammel nede fra supermarkedet (hvis kvalitet helt sikkert ikke er i top).
TIP! Du kan erstatte blåbær- og granatæblesaft med alle andre slags frugt- og grøntsagssaft og du kan også tilføje ekstra godter som fx probiotika, c-vitamin (pulver), magnesium (pulver) i massen for at booste vingummiernes sundhedsfaktor.
Til 20 stk (afhængigt af formenes størrelse)
Trin 1
100g frosne blåbær (gerne de vilde gennemblå)
1 dl vand
Trin 2
1,25 dl blåbærsaft (fra trin 1)
1,25 dl friskpresset granatæblesaft (beregn 1-2 granatæbler)
40g gelatinepulver (jeg anvender oksegelatine fra ‘Great Lakes Gelatin Co.’)
1 spsk. granatæblesirup (kan erstattes af honning eller ahornsirup)
Trin 1
1. Kombiner blåbær og vand i en lille kasserolle, som bringes i kog.
2. Giv bærrene et kort opkog og mos dem så igennem en sigte.
3. Brug blåbærsaften i denne opskrift og gem den tilbageværende pulp til fx en smoothie, at ælte i daddelkugler, osv.
Trin 2
1. Skær granatæblet over og pres det for saft på en citruspresser (gør præcis, som hvis du skulle presse en appelsin – men i stedet for at dreje rundt, så pres ind på frugten, så kernerne masses og afgiver deres saft).
2. Kombiner 1,25 dl blåbærsaft og 1,25 dl granatæblesaft i en lille kasserolle og bring det til lige under kogepunktet.
3. Pisk gelatinepulveret – lidt efter lidt – i den dampende saft.
4. Når gelatinepulveret er pisket helt ud i saften, tages gryden af varmen og saften smages til med granatæblesirup.
5. Hæld straks saften i passende silikoneforme (fx chokoladeforme, bageforme, isterningbakker (der kan tåle varme)) og sæt dem på køl. Vingummierne stivner som regel meget hurtigt og max efter et par timer.
6. Opbevar vingummierne i en lukket beholder på køl, hvor holdbarheden vil være et par uger.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.