

Blomkålsris er formentlig den ukronede konge i kategorien ’grøntsagsris’.
De er også utroligt alsidige – de kan spises rå, tilberedte, de kan fyldes i peberfrugter og vindruebladsruller, de kan laves til risotto, de kan bruges i sushi og meget mere.
Blomkålsris består blot af findelt blomkål – nemt og super sundt (du kan læse mere om blomkål og hvorfor det er sundt her).
Risene kan laves på et rivejern eller i en foodprocessor, hvor kålen blendes til riskornsstørrelse.
Andet end blomkål egner sig dog også til risfremstilling fx broccoli, romanescokål, hvid- og rødkål, rosenkål, gulerødder, rødbeder, knoldselleri, pastinakker, persillerødder, kålrabi, græskar, osv.
Der er masser af ‘grønne’ muligheder for sunde riserstatninger!
I dag handler det dog primært om det kære blomkål, så her får du en håndfuld ideer til, hvordan du kan tilberede blomkålsris.
Rå blomkålsris
Server de rå blomkålsris til retter, hvor du ellers ville have serveret almindelige ris til. De rå ris er også rigtig gode i diverse salater som erstatning for fx bulgur- og couscousgryn.
Rå blomkål danner i øvrigt basis for alle andre tilberedninger af blomkålsris, som du kan se nedenfor.
Hovedret til 2 personer eller tilbehør til 4 personer, hvor der fx også er salat eller andet grønt tilbehør til måltidet
1 stort blomkålshoved (ca. 1 kg renset vægt)
1. Riv blomkålet groft på et rivejern eller findel buketterne og blend dem til riskornsstørrelse i en foodprocessor – brug gerne ’pulse-funktionen’.
2. Voila – rå blomkålsris.
Kogte blomkålsris
Server de kogte blomkålsris til retter, hvor du ellers ville have serveret almindelige ris til.
Hovedret til 2 personer eller tilbehør til 4 personer, hvor der fx også er salat eller andet grønt tilbehør til måltidet
1 portion blomkålsris (se ovenfor)
Kyllingefond, grøntsagsbouillon eller vand
1. Kog rå blomkålsris i kyllingefond, grøntsagsbouillon eller letsaltet vand i 2-6 minutter – eller indtil de er så tilberedte, som du foretrækker. Pas på, at du ikke koger risene for længe, så de bliver smattede og med en konsistens som mos eller grød.
2. Dræn risene og server.
Stegte blomkålsris
Server de stegte blomkålsris til retter, hvor du ellers ville have serveret almindelige ris til.
Risene kan i øvrigt krydres på mange måder. Prøv fx med stødt paprika og lidt chilikerner. Eller med hele kanelstænger, kardemommekapsler og nelliker til en god gang indisk mad. Eller med gurkemeje og lidt limesaft til både asiatisk og mexicansk inspireret mad. Der er mange lækre variationsmuligheder!
TIP! Hvis du vil have stegte blomkålsris med ekstra meget smag, så følg denne opskrift, hvor næsten sprødstegte løg spiller en afgørende rolle for de stegte ris.
Hovedret til 2 personer eller tilbehør til 4 personer, hvor der fx også er salat eller andet grønt tilbehør til måltidet
1 portion rå blomkålsris (se ovenfor)
1 løg
1 fed hvidløg
Himalayasalt og sort peber
Klaret smør eller olivenolie til at stege i
1. Pil løg og hvidløgsfed og skær begge i fine tern.
2. Start med at svitse løg og hvidløg af i det ønskede fedtstof.
3. Når løgene har fået et par minutter eller 5, tilsættes blomkålsrisene.
4. Steg risene under omrøring til du synes, at de har fået nok (nogle kan lide deres ris med lidt bid i, mens andre foretrækker dem helt gennemtilberedte).
5. Smag risene til med rigeligt Himalayasalt og sort peber.
Ovnristede blomkålsris
Server de ovnristede blomkålsris til retter, hvor du ellers ville have serveret almindelige ris til.
Hovedret til 2 personer eller tilbehør til 4 personer, hvor der fx også er salat eller andet grønt tilbehør til måltidet
1 portion rå blomkålsris (se ovenfor)
2 tsk. løgpulver
1½-2 tsk. hvidløgspulver
1-1½ tsk. Himalayasalt
Sort peber
Lidt smeltet ghee eller olivenolie
1. Bland risene sammen med fedtstof og krydderier – dette kan gøres i en skål eller direkte på en bagepapirsbeklædt bageplade.
2. Fordel risene jævnt på en bagepapirsbeklædt bageplade og rist dem i en forvarmet ovn på 200C i 20-40 minutter (tilberedningstiden kan variere en hel del ift. fx vandindhold og hvordan du foretrækker dine blomkålsris).
3. Husk at vende rundt i risene et par gange undervejs for det bedste resultat – risene er færdige, når de begynder at tage farve, men for længe de præcis skal have, er en smagssag
Sticky sushiris
Du kan lave sushi med blomkålsris – og det bliver super godt!
Sticky sushiris til 6-8 ark Nori tang (nok til 2 personer)
700g rå blomkålsris
75g cashewnødder
150g kogende vand
1. Blend cashewnødder og kogende vand sammen til tynd creme.
2. Hæld cashewcremen udover blomkålsrisene og bland godt rundt.
3. Brug de klistrede ris til din hjemmelavede sushi – se fx denne opskrift, hvor jeg har brugt gulerods-blomkålsris.
Blomkålsrisotto
Jeg blev SÅ positivt overrasket over risotto lavet på blomkålsris – det smager som en drøm!
Her er risottoen ‘smagt til’ med persille og pinjekerner, men den er også rigtig lækker med fx finthakkede markchampignoner, der tilsættes ca. 10 minutter inden risottoen er færdig.
Blomkålsrisottoen passer godt til alt lige fra farsbrød til kødstrimler, plukket kylling og kalkun til et godt stykke laks eller en håndfuld rejer – eller bare som den er!
Hovedret til 2 personer eller tilbehør til 4 personer, hvor der fx også er salat eller andet grønt tilbehør til måltidet
1 portion rå blomkålsris (se ovenfor)
2 skalotteløg
1 fed hvidløg
125g klaret smør
½ L kraftig kyllingefond eller grøntsagsbouillon
Himalayasalt
1 lille potte frisk persille
50g pinjekerner, tørristede
1. Pil skalotteløg og hvidløg og skær alt i fine tern.
2. Varm ca. halvdelen af smørret op på en pande og svits løg og hvidløg af.
3. Løgene skal steges klare.
4. Tilsæt blomkålsrisene og det resterende smør.
5. Når blomkålsrisene har stegt ganske kort, tilsættes halvdelen af fonden.
6. Lad nu blomkålsrisene simres møre.
7. Tilsæt mere fond undervejs.
8. Risene skal typisk simre 20-30 minutter før de er møre, men det er selvfølgeligt også en smagssag, hvor møre du ønsker dem.
9. Når blomkålsrisene er tilpas møre og risottoen er lækkert cremet (ikke for våd, ikke for tør), smages til med Himalayasalt, hvis det mangler.
10. Hak persillen fint.
11. Drys risottoen med finhakket persille og pinjekerner inden servering.
Indlægget indeholder affiliatelinks
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du en rabatkode, så du kan spare 25% på din første konsultation samt eBogen ‘Boost dit immunforsvar’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.