

Magnus spørger til, hvad man kan gøre ved lægkramper.
Hej Sabine,
Jeg har de sidste par uger vågnet flere gange om ugen med de vildeste kramper i mine lægge.
Jeg er 21 år og spiller fodbold 4-5 gange om ugen og har også oplevet et par episoder under træning.
Det har aldrig tidligere været et problem og jeg synes ikke, at der er noget jeg gør anderledes.
Jeg har hørt, at magnesium skulle være godt og har nu taget 150mg magnesiumoxid til aftensmaden i snart 6 dage uden effekt, er der andet at gøre?
Magnus
Hej Magnus,
Tak for dit spørgsmål.
Der kan være flere årsager til, at lægkramper opstår – i langt de fleste tilfælde skyldes det ikke noget alvorligt og lægkramper er noget, de fleste oplever fra tid til anden. Hvis problemet intensiveres eller ikke går væk over tid, vil det dog være meget fornuftigt lige at runde lægen og høre dennes vurdering.
Med det sagt er der et par overordnede ting at kigge på, som vil være relevant ift. din alder og dine aktiviteter.
Medicinindtag
Tager du noget medicin, hvor kramper kan være en bivirkning? Overraskende mange oplever, at medicin er årsagen til deres kramper.
Væske
Drikker du nok vand? Hvis du sveder meget under din fodboldtræning, er det vigtigt at huske at få drukket nok (både under træningen, men i virkeligheden også i tiden op til og efter). Kramper kan være symptom på underliggende forstyrrelser af elektrolytbalancen (en sådan ubalance kan fx skabes, hvis man sveder meget, hvis man er syg med feber og/eller opkast, hvis man drikker alt for meget vand, m.fl.). Du kan røre 1-2 knsp. havsalt og presse saften af en citrusfrugt (alle kan bruges) ud i pr. ½ L vand, hvis du vil supplere naturligt med elektrolytter. Spormineraldråber kan også bruges til formålet og er mere potente.
Stræk ud
Husk at prioritere udstrækning efter træning og kampe – det kan gøre en kæmpe forskel!
Homøopatisk salve
Der findes en lang række forskellige cremer og salver, du kan smøre på læggene, men jeg vil fremhæve Traumeel salve fra Heel, som et oplagt produkt, nu hvor du også spiller fodbold med potentiale for skader og småskrammer i øvrigt.
Traumeel salve er bl.a. meget brugt på det tyske fodboldlandshold til alle slags sportsskader. Traumeel kan være super god at massere ind i huden efter en evt. krampe eller også om aftenen, inden du går i seng.
Naturlægemidler og kosttilskud
Som du selv er blevet anbefalet er magnesium et rigtig godt tilskud ved tendens til lægkramper og kramper og anspændthed i øvrigt. Langt de fleste oplever, at tilskud af magnesium løser deres problem med lægkramper fuldstændigt.
Formen af magnesium (der findes mange forskellige), dosis og tidspunktet tilskuddet tages på, er dog vigtigt.
Magnesiumoxid er en af almindeligeste former på det danske marked, men samtidigt også en af de dårligst optagelige.
Jeg vil anbefale, at du skifter til magnesiumcitrat, sætter dosis op og ikke tager dit tilskud sammen med mad (det et ikke godt for mavesyren).
Start op med 300mg magnesiumcitrat på tom mave inden sengetid og se, om du oplever effekt.
Hvis ikke 300mg er tilstrækkeligt, kan du sætte dosis op til 450-600mg inden sengetid.
Hvis du vil angribe problemet fra flere vinkler samtidigt, kan du desuden spraye/smøre læggene med magnesiumolie. Magnesiumolien indeholder magnesium, som optages direkte gennem huden og på den måde har en potentielt mere lokal virkning. Du kan sagtens bruge magnesiumolien samtidigt med, at du tager tilskud.
Du kan i øvrigt læse meget mere om magnesium her
Jeg håber, at du kan bruge mit svar og får god effekt af rådene.
Med venlig hilsen
Sabine
Naturopath, RAB
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.
Om brevkassen
I brevkassen svarer jeg på dine spørgsmål om sundhed og sygdom ud fra en naturmedicinsk vinkel (spørg mig lige, om jeg har været fristet til at kalde det ‘Naturopathens bord’…).
Har du et spørgsmål, som du gerne vil have svar på, så er du meget velkommen til at skrive til mail@sabinemurati.dk – skriv ‘Brevkasse’ i emnefeltet og husk at skrive i mailen, om du ønsker at være anonym eller vil fremstå med dit fornavn.
Jeg udvælger og besvarer et spørgsmål om ugen, så selvom ikke alle får svar, kan du være heldig, at det lige netop er dit spørgsmål, jeg vælger.
Bare en brevkasse…
Vær opmærksom på, at brevkassen er hvad den er – nemlig en brevkasse. Mine svar og anbefalinger vil være meget generelle. Der vil formentlig være råd og tips, som du allerede kender, men også nye idéer, som du kan prøve af.
Svar på spørgsmål stillet i brevkassen, kan på ingen måde erstatte en almindelig konsultation, hvor jeg får indgående kendskab til hele din historie, alle dine symptomer, din livsstil, osv.
Særligt ved længerevarende og kroniske problematikker, kan der være behov for yderligere og mere målrettet hjælp – specielt, hvis du har prøvet en masse, men de ønskede resultater udebliver.
Har du behov for målrettet hjælp, er du altid velkommen til at skrive til mig på mail@sabinemurati.dk hvis du har spørgsmål eller ønsker at bestille tid til en konsultation. I konsultationen lægger jeg en 100% skræddersyet plan for din kost, dine kosttilskud, osv. – en plan, der netop tilpasses din situation, din livsstil og dine behov.
Du kan læse mere om konsultationer mv. her
Kunne du li’ indlægget?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her