

Det er vidst ingen hemmelighed, at grøntsager er hovedingredienserne i de fleste af mine opskrifter – det er nu engang nødvendigt med store mængder grønt, når man begrænser eller udelukker kornprodukter og kartofler.
Altså, hvis man vil blive mæt vel at mærke.
Grøntsagernes rolle er netop at levere mættende fibre og fyldstof og derfor får man altså spist en del, hvis man følger mine opskrifter.
Som hyldest til de fantastiske og super sunde grøntsager, har jeg netop oprettet en Facebookgruppe dedikeret til dem.
Gruppen hedder ‘Spis flere grøntsager – grøn inspiration til en sundere hverdag‘ – og i gruppen kan du dele og få inspiration til, hvordan du får spist mere grønt i hverdagen.
Gruppen er hverken vegetarisk eller vegansk og fokus ligger udelukkende på, hvordan vi får mere grønt indenbords – uanset hvordan vi så i øvrigt spiser. Alle er velkomne! (…og jeg håber naturligvis, at du har lyst til at være med – du finder gruppen her).
I forbindelse med opstart af gruppen, stødte jeg på nogle ret så deprimerende tal ift. den globale og nationale grøntsagsspisning…
Jeg vidste godt, at rigtig mange ikke får spist nok grønt (og frugt), men jeg blev alligevel noget overrasket!
WHO estimerede allerede tilbage i 2013, at der på verdensplan dør over 5 millioner mennesker om året, som følge af for lavt indtag af frugt og grønt (der findes desværre ingen nylige tal, men jeg gætter på, at tallet i bedste fald er uændret siden).
At vi generelt spiser for lidt grønt (også i DK), blev bekræftet i den seneste undersøgelse af danskernes kostvaner (foretaget af DTU Fødevareinstituttet for årene 2011-2013) som blev publiceret i 2015.
Undersøgelsen viste, at 85% af befolkningen spiste mindre end de anbefalede 300g grøntsager dagligt – i gennemsnit spiste voksne kvinder 206g, mens voksne mænd spiste 191g grøntsager (kartofler regnes ikke som grøntsager) pr. dag.
Grøntsager er generelt fattige på kalorier og rige på væske, kostfibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre gavnlige plantestoffer – alle væsentlige faktorer ift., at et tilstrækkeligt indtag af grøntsager kan være en nøglefaktor i forebyggelses- og behandlingsstrategier af bl.a. mange kræftformer, hjerte-karsygdomme, fordøjelsesproblemer, mv.
Når der nu ligger det kæmpe sundhedsfremmende potentiale i grøntsager, så er det virkeligt ærgerligt, at vi generelt ikke spiser flere af dem.
Men intet er jo som bekendt så dårligt, at det ikke er godt for noget – med en mindre end imponerende statistik for indtag af grønt, er der potentiale for ekstreme og hurtige forbedringer – YAY!
Og hvilken bedre måde at oppe det daglige indtag af grøntsager på end via pizza?
½ broccolipizza leverer alene via broccolibunden ca. 350g grønt (broccoli + urter i pestoen) og hvis du topper bunden med tomatsauce og lidt ekstra grønt som fx champignon og løg, så rammer du hurtigt 500+g grønt (hvis du altså får spist op).
Nemt og super lækkert!
Til 1 bageplade
Broccolibund
650g broccoli, renset vægt
4 spsk. pesto
3 strøgne tsk. løgpulver
2 strøgne tsk. hvidløgspulver
1 tsk. sort peber
1 tsk. Himalayasalt
3 æg
100g mandelmel
2 strøgne spsk. FiberHUSK
Fyld efter ønske
Fx tomatsauce, hakket oksekød (tilberedt), champignon, sort oliven, frisk basilikum og tørret oregano
Broccolibund
1. Findel broccolibuketterne.
2. Kombiner broccoli og pesto i en foodprocessor og blend sammen til en klæg masse – jo finere, jo bedre.
3. Kom grøntsagsmassen op i en skål og rør alle ingredienser til bunden sammen.
4. Lad dejen stå et par minutter og rør den sammen en sidste gang.
5. Fordel dejen jævnt (lav en firkantet bund) på en bagepapirsbeklædt bageplade.
6- Bag pizzabunden i en forvarmet ovn på 175C i ca. 40-45 minutter.
Pizzaen samles
1. Tag bunden ud af ovnen og top den med fyld (hvis du bruger kødfyld, skal det være tilberedt).
2. Sæt pizzaen tilbage i ovnen.
3. Bag pizzaen i endnu 15-20 minutter eller indtil fyldet er gennembagt.
4. Rester af pizzaen egner sig fortrineligt til madpakken og kan også fryses ned for nem mad til en anden dag.
Og husk nu at tjekke Facebookgruppen ud, hvis du vil have inspiration til mere grønt i din hverdag – vi ses derinde!
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.