

Du kan ikke fungere uden fedt!
Din hjerne, dine slimhinder, dine hormoner og dit nervesystem er blot nogle af de ting i din krop, som ikke kan fungere optimalt uden fedt.
Hver en celle i din krop er dybt afhængig af tilførslen af sunde fedtsyrer for at kunne fungere.
Cellernes membraner (altså det, der omslutter og afgrænser cellerne) består nemlig primært af fedt.
Cellemembranens opgave er at beskytte cellens indre og være i stand til at ’lukke op og i’ for de molekyler, der skal transporteres ind og ud af cellerne.
En udtørret og usmidig cellemembran fungerer ikke optimalt, hvilket kan have stor betydning for en lang række af de processer, der konstant finder sted i kroppen.
Kan man mangle fedtsyrer?
Ja!
Fedtforskrækkelse har (desværre) været en fremherskende tendens i mange år og det sætter sine kedelige spor.
Mange mennesker døjer med symptomer, der kan relateres direkte til et for lavt fedtindtag og rigtig mange har svært ved at introducere større mængder af det nødvendige sunde fedt i deres kost – ofte fordi, at de er bange for at tage på, eller på anden måde tror, at et øget fedtindtag (også det sunde fedt) vil være dårligt for deres helbred.
Symptomer og sygdomme som konsekvens af fedtsyremangel kan være
– Manglende energi og træthed
– Depression
– Indlærings- og koncentrationsbesvær
– Rynket, ’trist’, tør og slap hud
– Hudproblemer: udslæt, eksem, psoriasis, uren hud, talgknopper; fx på overarmene
– Tørt hår, hårtab, skøre negle
– Hormonelle forstyrrelser
– Nerveproblemer
– Øget modtagelighed overfor infektioner, alle typer
– M.fl.
Kroppens celler udskiftes kontinuerligt. På den måde er det rigtig nok, at vi bliver hvad vi spiser over tid (og hele tiden) og derfor er det også vigtigt, at vi fylder på med de rette næringsstoffer.
Forskellige typer fedtsyrer
Der findes grundlæggende 3 typer fedt.
Mættet fedt
Mættet fedt findes især i animalsk fedt (dyrefedt), smør, klaret smør, ghee og fede mejeriprodukter.
Derudover findes det også i vegetabilske former som kokosolie (og kokosprodukter generelt), palmeolie og kakaosmør (og chokoladeprodukter generelt). Der findes forskellige ‘fedtsammensætningsstrukturer’ og flere forskellige typer mættet fedt. Fedtet du finder i kokosolie er altså ikke det samme, som du fx finder i oksefedt – selvom begge typer fedt er ‘mættet fedt’. Mættet fedt er fast ved stuetemperatur og egner sig til opvarmning – også ved høje temperaturer.
Monoumættet fedt (enkeltumættet fedt)
Monoumættet fedt findes især i oliven, avocado, nødder (især macadamianødder, hasselnødder, cashewnødder, mandler, m.fl.) og olierne af disse. Monoumættet fedt tåler som regel opvarmning godt – avocadoolie er fx god at bruge til høje temperaturer, hvor olivenolie typisk er godt til opvarmning ved lidt lavere temperaturer.
Polyumættet fedt (flerumættet fedt)
Polyumættet fedt findes især i kerner, frø, korn, fed fisk, kød og olierne/fedtkilderne af disse. Polyumættet fedt egner sig ikke umiddelbart til opvarmning – steg fx aldrig i hørfrøolie og vær opmærksom på varmebehandlingen af kerner og frø. For høje temperaturer ødelægger fedtsyrernes struktur og ændrer dermed også deres potentielt sundhedsfremmende egenskaber (til potentielt sundhedsskadelige). Polyumættede fedtsyrer kaldes også omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrerne kommer som regel fra fede fisk og græsfodrede dyr og omega-6 fedtsyrerne fra kerner, frø, kylling, kornfodret kød og kornprodukter.
Kvaliteten skal være i orden
Køb kød, smør og fede mejeriprodukter fra fritgående (gerne økologiske) dyr, der har spist græs og planter.
Fedtsyresammensætningen i disse produkter er bedre i forholdet mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer (hvis fritgående dyr ikke er en mulighed, kan du med fordel gå efter de mere fedtfattige udskæringer).
Olier bør altid være koldpressede eller mekanisk pressede jomfruolier og nødder/kerner/frø bør være rå og usaltede.
Følger du ovenstående guidelines (det meste af tiden), vil du være godt på vej til en forbedret fedtsyresammensætning i din kost.
Har du spørgsmål til naturmedicinsk behandling? Få svar i min gratis telefontid!
Stil spørgsmål og få svar på om naturmedicinsk behandling er det rette for dig i en kort og uforpligtende samtale.
Jeg tilbyder gratis telefontid 3 gange om ugen, hvor du kan få svar på dine spørgsmål.
Du kan læse mere om min gratis telefontid her
Kunne du li’ indlægget?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.