

Du har sikkert hørt, at fibre er sunde og at du skal have godt med kostfibre i det daglige – men hvad er kostfibre egentligt og hvor finder du dem? Her får du en kort forklaring og et bud på en kilde til de sunde fibre, som smager af chokolade (det er tilladt at begejstres!).
Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater, som findes i vegetabilske kilder som fx grøntsager, frugt og kornprodukter.
At kostfibre er ufordøjelige betyder, at de ikke nedbrydes og fordøjes i tyndtarmen (som langt det meste af den mad vi spiser, ellers gør). Kostfibrene passerer tyndtarmen og ender i tyktarmen, hvor de enten indgår i fermenteringsprocesser med tyktarmens bakterier, eller indgår som fyldmateriale i afføringsmassen.
Typisk er det de vandopløselige fibre (fx fra grøntsager, frugt og kornprodukter), der indgår i fermenteringsprocesserne og de ikke-vandopløselige (eller vanduopløselige) fibre (fx fra klidprodukter), der indgår som fyldmateriale i afføringsmassen.
Det betyder altså, at du skal tænke på de vandopløselige fibre, når du gerne vil fordre et godt miljø for de sunde tarmbakterier og du skal tænke på de ikke-vandopløselige (vanduopløselige), når du gerne vil have hjælp til enten løs mave eller træg mave og evt. forstoppelse (husk altid at indtage rigeligt væske sammen med de ikke-vandopløselige fibre).
Husk i øvrigt, at dit fiberindtag ikke nødvendigvis er det eneste du skal (og kan) justere på, hvis din fordøjelse ikke er i balance – der kan være mange faktorer i spil fx lav mavesyre, leaky gut/utæt tarm, fødevareintolerancer, stress, m.fl. Har du brug for hjælp til fordøjelsesproblemer er du meget velkommen til at kontakte mig på mail@sabinemurati.dk og du kan i øvrigt læse mere om konsultationer og hvad jeg tilbyder her.
Kostfibre er vigtige for bl.a. vores fordøjelse, mæthedsfornemmelse og for forebyggelse af en lang række livsstilsygdomme (fx visse kræftformer, diabetes og hjerte-karsygdomme som forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol).
De officielle kostråd anbefaler, at vi får mellem 25-35g kostfibre dagligt.
Og det er her, at de chokoladesmagende fibre kommer ind i billedet – de geniale fibre er kakaofibre!
Kakaofibre er lavet af den yderste skal (husken) af ristede kakaobønner og indeholder hele 65g kostfibre pr. 100g. Kakaofibre indeholder også en god portion protein (15g pr. 100g) og kun ganske få kulhydrater.
Kakaofibre ligner og smager meget som almindeligt kakaopulver – dog synes jeg, at det er lysere i farven og mindre chokoladeintenst i smagen. Men det smager helt klart af chokolade (bittert, ikke sødt).
Hvis du elsker chokolade og gerne vil spise flere kostfibre i det daglige, så er kakaofibre et rigtig godt bud på et sundt og velsmagende fibertilskud, der er lidt sjovere at indtage end mange andre fibertilskud på markedet.
Du kan læse mere om kakaofibre og finde en forhandler her
I dag får du opskriften på en nem og mættende kakao-banansmoothie. Collagen peptiderne kan erstattes af æggehvider (evt. pasteuriserede) eller et proteintilskud af en art for at øge proteininholdet i smoothien. Alternativt kan smoothien også laves uden tilskud af protein, men den mætter bedre med.
Mangler du inspiration til flere opskrifter, hvor du kan bruge kakaofibre? Prøv denne opskrift på ‘Fiberrige choko-kokos-kaffekugler‘.
Til 2 personer
3 meget modne bananer – frosne eller køleskabskolde
2-4 spsk. kakaofibre eller kakaopulver
2-4 spsk. collagen peptider (kan udelades)
2 spsk. mandelsmør
½ tsk. vanillepulver
Koldt vand
Kakaonibs til drys (kan udelades)
1. Kombiner alle ingredienser (pånær kakaonibs til topping) i en blender og blend sammen til en lækker og cremet smoothie – juster konsistensen med vand.
2. Hæld smoothien op i glas og pynt med et drys kakaonibs.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.