

Gurkemeje er smukt, gurkemeje er sundt – derfor spiser vi det året rundt!
…eller, det kan vi i hvert fald med fordel gøre.
Gurkemeje har nemlig en lang række positive egenskaber for kroppen fx antiinflammatoriske og smertelindrende, fordøjelsesfremmende og afgiftende (gurkemeje understøtter leveren i dens forskellige afgiftningsfaser) for bare at nævne et par få ting.
Det er primært stoffet curcumin, der tilskrives alle de positive egenskaber. Det er fx også derfor, at kosttilskud af gurkemeje typisk kun indeholder netop curcumin og ikke ekstrakt af hele roden. Curcumin optages bedst, når det har været varmet op og når det bliver indtaget sammen med piperin (som findes i sort peber). Optageligheden øges desuden yderligere, når der tilføres fedt.
Det er derfor generelt en god ide at indtage gurkemeje i form af denne pasta, fremfor blot som almindeligt stødt gurkemejepulver. I gurkemejepastaen er gurkemejen netop både varmet op, tilført sort peber og fedtstof i form af olivenolie – alt sammen for at sikre den bedst mulige optagelighed.
Jeg smagte første gang gurkemejepasta hos min veninde og kollega Charlotte og det er hendes opskrift, jeg har ladet mig inspirere af.
Til cirka 3 dl gurkemejepasta
60g stødt gurkemejepulver
200g vand
60g olivenolie
1 stor tsk. sort peber
OBS! Gurkemeje er meget stærkt farvende så pas på dit tøj og dit køkken!
1. Bland alle ingredienserne sammen i en lille gryde og rør massen glat.
2. Bring blandingen i kog, under konstant omrøring, over middel varme.
3. Skru ned for varmen.
4. Når massen begynder at tyknes og bliver mere som en pasta (tænk på konsistensen af rød karry pasta), tages den af varmen – det tager kun få minutter at lave pastaen.
5. Hæld gurkemejepastaen på et skoldet glas og ‘bank’ glasset ned i bordet et par gange, så eventuelle luftlommer i pastaen forsvinder.
6. For ekstra konserverende effekt kan toppen af pastaen dækkes med et tyndt lag olivenolie – mere olie kan hældes på hver gang, der tages af pastaen.
7. Opbevar gurkemejepastaen i køleskabet og husk at bruge en ren ske, når du tager af pastaen.
8. Pastaen kan holde sig på køl i min. et par uger.
Spis pastaen til fisk, skaldyr, æg, kylling, grøntsager, avocado, i gryderetter, i dips og dressinger eller fx i den antiinflammatoriske gurkemejelimonade – mulighederne er mange!
OBS! Tager du blodfortyndende medicin, har du sygdomme i lever- og galdeblære, er du gravid eller prøver du at blive det – så skal du snakke med din læge inden du begynder at indtage gurkemeje i større mængder.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.
4 Kommentarer. Leave new
Hvad med hensyn til dosering? De industrielle gurkemeje kapsler har jo en anbefalet dagsdosis, hvad gør man ved brug af denne pasta?
Hej,
Det kommer meget an på, hvorfor man tager pastaen.
Hvis det er for generel sundhed, så kan man bruge den sporadisk eller dagligt i sin madlavning, hvis det er for at forebygge eller behandle visse ting – fx som led i en antiinflammatorisk kost- og tilskudstrategi ift. autoimmune sygdomme – så kan doser af ½-1 teskefulde være relevante.
Det er svært at sige, når der er en masse ukendte faktorer også ift. eventuelle andre sygdomme, medicinindtag osv.
Skræddersyet dosering bør tilrettelægges i samarbejde med en behandler, der kan tage højde for alle de ting, der skal tages højde for 🙂
Mvh. Sabine
Hej Sabine Super blog du har, jeg er stødt på den for nylig men jeg synes dine opskrifter indtil videre har været fantastiske. Vil høre om du nogle gange kan angive mål lettere i dl, spsk, tsk eller lignende, da jeg synes det er ret besværligt med gram? Især i en travl hverdag med en lille dreng, der også skal passes, så er det bare lettere at gå til med de andre måleenheder, for mit vedkommende. Og ellers er det bare super fint med dine opskrifter og især prep ideer.
Hej Christina,
Jeg er glad for, at du har fundet vej til bloggen og at mine opskrifter kan bruges – tak for din tilbagemelding 🙂
Jeg har gjort det til en vane primært at angive i gram, da fx en spsk. mandelmel kan variere utroligt meget afhængigt af, hvor lidt eller meget, man fylder på. Dette er fx især relevant ift. bagværk.
Jeg skal dog nok prøve at tænke både/og ind fremover, så når jeg fx skriver 100g olivenolie lige skrive, hvad det er i dl, når jeg skriver 200g peberfrugt så skrive 1 mellemstor peberfrugt, osv. – for det kan da helt sikkert være noget nemmere at forholde sig til.
Jeg håber, at du forsat vil læse med og kan blive inspireret 🙂
Mvh. Sabine