

Ingen nytårsaften uden kransekage!
Her får du hele to opskrifter på kransekage, som du kan sætte på bordet til nytår (du behøver ikke at lave begge to, men gør det endelig, hvis du er lige så vild med kransekage som visse andre personer (ikke mig, eller…)).
Begge kransekager sødes med honning og kokospalmesukker og indeholder noget mindre sukker (ja, honning og kokospalmesukker er jo også sukker) end almindelig kransekage.
Kokospalmesukkeret, som jeg anvender i den første opskrift, er af den lyse slags. Det sælges i små klumper/blokke og kan typisk købes i velassorterede grønthandlere og asiatiske supermarkeder (typisk i pakker á 6 klumper/blokke). Jeg anvender denne type sukker, da det holder kransekagemassen lys.
Og så er der vidst bare tilbage at ønske dig et rigtig godt nytår!
Kransekage til 4-6 personer
475g marcipan (du finder opskriften på marcipan nedenfor)
160g lyst kokospalmesukker
100g æggehvide evt. pasteuriseret
1. Blend kokospalmesukkeret til en cremet sukkerpasta i en foodprocessor eller minihakker.
2. Rør sukkerpastaen og æggehviden sammen og lad det stå en times tid – sukkeret skal opløses helt i æggehviden. Rør gerne rundt undervejs, men undgå at piske decideret.
3. Ælt marcipanen og sukkermassen sammen.
4. Fyld kransekagemassen i en sprøjtepose (med en stor, takket tylle) og læg massen på køl i min. 1 time, men gerne længere.
5. Sprøjt kransekagemassen ud i mundrette ’roser’ på en bagepapirsbeklædt bageplade og bag dem i en forvarmet ovn på 200C i 8-12 minutter.
6. Kransekagerne skal tage lidt farve, men må endelig ikke blive alt for brune.
7. Kransekagerne er sprødest, når de er nybagte og bliver mere klistrede og klæge efter en tur på køl/frys – hvad man foretrækker er en smagssag.
Marcipan
300g mandelmel (lavet af blancherede mandler)
25g fedtreduceret mandelmel
75g lys honning
75g vand
1. Rør mandelmel og fedtreduceret mandelmel sammen.
2. Tilsæt honning og vand og ælt marcipanen godt sammen.
3. Opbevar marcipanen i en lukket beholder på køl, hvor holdbarheden er min. 1 uge.
BONUSOPSKRIFT – KLASSISK KRANSEKAGETÅRN
Hvis du hellere vil lave et klassisk kransekagetårn (stablede ringe), så kan du bruge denne opskrift.
Opskriften kan i øvrigt også sagtens bruges, hvis du gerne vil lave lange stykker kransekage.
Til 4-8 personer (nogle har en større kransekageappetit end andre…)
500g mandelmel
75g koldslynget honning, flydende
50g æggehvide evt. pasteuriseret
75g brunt kokospalmesukker
50g æggehvide evt. pasteuriseret
1. Mandelmel, honning og 50g æggehvide æltes sammen til marcipan.
2. Rul marcipanen sammen til en tyk pølse og skær den i mindre stykker.
3. Mal kokospalmesukkeret til ‘flormelis’ i en kaffekværn.
4. Ælt marcipan, kokospalme’flor’sukker og de resterende 50g æggehvide sammen til en ensartet dej.
5. Lad dejen trække et par timer, eller natten over, på køl.
6. Tril dejen til fingertykke pølser på henholdsvis: 8, 12, 16, 20, 24, 28, 30 og 32cm og en lille kugle, der masses flad til toppen af kagen (overskydende dej kan formes efter ønske og bages ved siden af).
7. Saml pølserne til ringe og flyt dem forsigtigt over på en bagepapirsbeklædt bageplade.
8. Brug tommel- og pegefinger til at ‘spidse’ ringene i toppen (ligesom en tagryg).
9. Bag ringene i en forvarmet ovn på 130C, varmluft indtil de er gyldne – i min ovn tog det ca. 23 minutter.
10. Opbevar kransekagen på køl eller frost inden servering – det gør den sej, kompakt og klæg.
11. Husk at tø kransekagen op i god tid (hvis du opbevarer den på frost), så du kan nå at dekorere den.
12. Kransekageringene kan dekoreres med smeltet mørk chokolade, smeltet mørk chokolade og et drys frysetørrede bær, en mere klassisk udseende hvid dekorering lavet af sammensmeltet kokossmør, kokosolie og lidt honning eller en sammensmeltning af kokossmør, kakaosmør og lidt honning.
Indlægget indeholder affiliatelinks
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du en rabatkode, så du kan spare 25% på din første konsultation samt eBogen ‘Boost dit immunforsvar’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.