

Indrømmet.
Jeg synes helt sikkert ikke, at ‘kæber’ lød som en særlig lækker udskæring, første gang jeg hørte om dem.
Der gik da også mange måneder, før jeg fik taget mig sammen til at prøve dem.
Hvis du sidder lige nu og tænker ‘Kæber? Hmm – nej tak!’, så er du altså langt fra alene…
Jeg kan dog fortælle dig, at jeg er blevet klogere – og jeg håber, at du også vil tage en chance med de kære kæber (for de er fantastiske!).
I dag er det en af mine absolut favoritudskæringer og kæber er simpelthen noget af det lækreste kød, man kan anvende til langtidsstegning- og simring.
Det smager fantastisk og det bliver SÅ MØRT! Smør mørt. Åh, det er så lækkert!
I denne opskrift er kæberne tilberedt i en blanding af fond og æblemost med masser af frisk timian – det giver udover saftigt og smagfuldt kød også en virkeligt lækker stegesky.
Jeg tilbereder retten i min slow cooker, men fortvivl ikke, hvis du ikke er den heldige ejer af sådan en (det kan ellers varmt anbefales!). Du kan sagtens lave retten i en Römertopf i ovnen i stedet.
Følg producentens anvisning for iblødsætning af lerfadet, sæt den fyldte Römer i en kold ovn, tænd på 100C og følg i øvrigt opskriften som beskrevet.
Til 4 personer
Langtidssimrede kæber og stegesky
1200g rimeligt velafpudsede okse- eller kalvekæber
Himalayasalt, sort peber og kokospalmesukker
30 kviste frisk timian
200g løg
4 dl æblemost
4 dl kyllinge- eller oksefond
Sellerimos
1200g knoldselleri
1200g søde kartofler (gerne den variant med lys lilla skræl og hvidt kød)
100g klaret smør
Himalayasalt og sort peber
I øvrigt
1 bdt. forårsløg
Langtidssimrede kæber
1. Gnid kæberne ind i Himalayasalt og sort peber.
2. Pil løget, halver det og pil lagene fra hinanden.
3. Fordel løgskallerne i bunden af slow cookeren og læg halvdelen af timiankvistene ovenpå løgene.
4. Læg kæberne ovenpå løglaget og fordel de sidste timiankviste over kødet.
5. Hæld æblemost og fond ved kødet.
6. Sæt slow cookeren på LOW og giv kødet 8-10 timer eller indtil det er smørmørt og falder fra hinanden.
Stegesky
1. Når kødet har fået tilstrækkeligt pilles det forsigtigt op af slow cookeren – brug fx en hulske til formålet.
2. Tøm slow cookeren for løgsnask og stegesky – hæld sagerne igennem en si og opsaml stegeskyen i en kasserolle. ‘Løgsnasken’ kan gemmes og spises eller smides ud.
3. Kom evt. kæberne tilbage i den slukkede slow cooker for at holde dem lune.
4. Bring kasserollen med stegesky i kog og skru ned for varmen.
5. Smag skyen til med lidt kokospalmesukker og evt. Himalayasalt og lad den reducere – husk at smage den til og pas på, at den færdige sky ikke er for salt.
Sellerimos
1. Rens og skræl selleri og søde kartofler.
2. Skær alt i ca. lige store grove tern.
3. Kom selleri- og kartoffeltern op i en gryde, dæk med vand og bring gryden i kog.
4. Lad grøntsagerne simres møre under tippet låg.
5. Hæld kogevandet fra grøntsagerne.
6. Med en stavblender blendes grøntsagerne sammen med det klarede smør til en blød mos.
7. Smag mosen til med Himalayasalt og sort peber.
Retten samles
1. Skær forårsløgene i tynde skiver.
2. Anret sellerimosen og top med det møre kæbekød.
3. Overhæld kæbekødet med et par skefulde indkogt stegesky og drys med forårsløg.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.