

Din mavesyre er essentiel for dit helbred.
En stærk mavesyre er vigtig for en sund og velfungerende krop, da den danner grundlag for et godt nærringsstofoptag fra den mad og de eventuelle kosttilskud, du spiser.
Du kan spise nok så sundt, men kan du ikke nedbryde din mad tilstrækkeligt, vil du heller ikke være i stand til at optage den tilstrækkeligt og det får kroppen altså ingen glæde af.
Netop derfor bør mavesyren være et naturligt fokus- og prioriteringspunkt for dig, der gerne vil holde dig sund og rask.
Jeg har tidligere skrevet en længere artikel om lav mavesyre, som du finder her. Hvis du er i tvivl om symptomerne på lav mavesyre, hvorfor det er problematisk og om det er et problem for dig, så finder du masser af brugbar information i artiklen.
I denne kortere artikel kan du læse om 3 ting, du med fordel kan gøre, hvis du har lav mavesyre (læs som sagt den længere artikel, hvis du vil have mere info om lav mavesyre generelt).
1. Snup en bitter (…ikke nødvendigvis en ‘Gammel Dansk’)
Bitre urter har været brugt i hundrede- (hvis ikke tusinde-) vis af år til at stimulere fordøjelsen.
Bitterstofferne virker bl.a. ved at stimulere og øge dannelsen af HCL (mavesyre), pepsin, gastrin, bugspytkirtelenzymer og galde.
Bitterstofferne kan desuden også være med til at bedre tendens til refluks via deres tonende effekt på mavemunden (læs mere om mavemundens rolle ifm. lav mavesyre og refluks her).
Hvis du gerne vil tage tilskud af bitterstoffer for at styrke og stimulere din mavesyre og din fordøjelse, så kan det være en rigtig god ide at indtage ca. 15 minutter før hvert hovedmåltid.
Eksempler på bitre urter:
– Mælkebøtte
– Marietidsel
– Artiskok
– Pebermynte
– Ingefær
Hvis du vil have et mere helsevenligt alternativ til ‘en bitter’ end fx ‘Gammel Dansk’, så snup en lille ‘snaps’ mælkebøttesaft eller Vita Biosa (som også indeholder gavnlige probiotiske bakterier) inden hvert hovedmåltid.
Du kan også øge dit generelle indtag af bitre fødevarer som fx rucolasalat, julesalat og andre bitre salattyper, friske krydderurter, grapefrugt, valnødder, artiskokker, ingefær, gurkemeje osv.
2. Drik kun lidt til dine hovedmåltider
Når vi spiser og skal fordøje og nedbryde vores mad, så er det vigtigt, at fordøjelsessafterne er så koncentrerede som muligt. Gør det derfor gerne til en vane ikke at drikke for meget lige op til, under og lige efter dine måltider. Prøv at holde dig til max 1 glas væske – det kan gøre en kæmpe forskel!
3. Vær opmærksom på hvad og hvordan du spiser
Ifølge læge Jonathan Wright, som beskæftiger sig indgående med emnet lav mavesyre, er der meget ofte en sammenhæng mellem fødevareintolerancer og allergier og lav mavesyre. Rigtig mange oplever fx drastisk bedring i deres symptomer (fx refluks som følge af for lav mavesyre) ved at udelukke mælk og mejeriprodukter.
Mange har også glæde af at udelukke korn.
Andre fødevarer kan også være problematiske fx tomatprodukter, citrusfrugter, fed mad, stærk mad, osv. ift. refluks.
Hvis du har lav mavesyre og deraf følgende problemer (fx refluks) kan det altså være en rigtig god ide at kigge din kost efter og overveje om du spiser noget, som du enten ikke tåler eller tolerer særlig godt.
Det kan være en hjælp at føre kostdagbog, hvor du noterer hvad du spiser og hvilke symptomer du oplever – kan du se nogle mulige sammenhænge?
Hvordan du spiser kan også have betydning.
Hvis du fx kun spiser 2 (kæmpe)store måltider hver dag, kan det godt virke belastende for fordøjelsen.
Særligt hvis mavesyren og produktionen af fordøjelsessafter og enzymer er lav, så kan det være problematisk for fordøjelsen at håndtere de store mængder mad.
Hvis du er vandt til at spise færre større måltider i det daglige og føler, at din fordøjelse ikke fungerer optimalt, så prøv at spise flere, men mindre måltider fordelt over dagen.
Og husk selvfølgelig også at tygge maden grundigt, hav god tid til at spise, osv.
Du kan komme rigtig godt fra start ved at følge ovenstående ‘husråd’, men ofte skal der mere til for at komme hele vejen rundt og komme til bunds, når lav mavesyre skal behandles.
Som naturopath kan jeg hjælpe dig med at lægge en målrettet plan, hvor du bliver klogere på hvordan du skal spise, hvilke kosttilskud og naturlægemidler du skal tage og hvilke øvrige gavnlige tiltag du kan implementere for at opleve bedring i dine symptomer.
Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille tid til en konsultation, så er du altid velkommen til at kontakte mig på mail@sabinemurati.dk.
Du kan læse mere om konsultationer og hvad jeg tilbyder her.
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du en rabatkode, så du kan spare 25% på din første konsultation samt eBogen ‘Boost dit immunforsvar’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.