

I dag åbner vi den 15. låge i bloggens julekalender.
Årets virtuelle julekalender indholder en blanding af opskrifter, inspiration og info på alt fra lækre retter, snacks og knas (både salt, sødt og surt) til sundhedsrelevante tips, som du kan gøre brug af i julemåneden.
Bag 15. decembers låge gemmer sig opskriften på den bedste (og mest marcipansmagende) hjemmelavede marcipan ever! Marcipanen indeholder en ‘hemmelig’ ingrediens, der gør hele forskellen…
Jeg elsker marcipan! Jeg elsker den ‘tarvelige’ abrikoskernemarcipan, jeg elsker Anthon Berg, jeg elsker kransekage, træstammer og alt der smager af marcipan…
Hjemmelavet marcipan er super lækkert, men ‘marcipansmagen’ kan ofte godt være lige afdæmpet nok for min smag.
Nogle tilsætter mandelaroma, men hvorfor ødelægge et hjemmelavet kvalitetsprodukt med kunstig smag? Det giver ikke mening i min optik.
Jeg har fundet en anden løsning, som går 100% op med mit ønske om at anvende rene og naturlige ingredienser i min madlavning – vidunderingrediensen er abrikoskerner!
Abrikoskerner anvendes af mange marcipanproducenter som et billigere alternativ til mandler – de smager nemlig langt hen af vejen som mandler.
Der findes både søde og bitre abrikoskerner (ligesom der også findes (almindelige) søde mandler og bitre mandler). De bitre abrikoskerner smager bittert (jep!) og meget af marcipan, hvor de søde kerner er mere milde i smagen, men stadig mere komplekse og marcipansmagende end almindelige mandler.
Jeg foretrækker at inkludere lidt bitre abrikoskerner i min marcipan for at få den mest komplekse og intense marcipansmag – man kommer langt med bare ganske få kerner!
Bitre abrikoskerner indeholder (ligesom bitre mandler, kerner fra andre stenfrugter og i øvrigt også æblekerner) højere mængder amygdalin (også kaldet B-17 vitamin). Amygdalin er et cyanogen glykosid, som efter indtag omdannes til cyanid (blåsyre) i kroppen. Cyanid er en cellegift og hvis man indtager for meget (eller for mange fødevarer med cyanogene glykosider, som omdannes) så bliver man syg – så vær lige opmærksom på, om det er de søde eller bitre kerner, du arbejder med (man er ikke i tvivl ift. smagen).
Du kan finde et hav af info om abrikoskerner på nettet – hvorfor man skal spise dem, hvorfor man absolut ikke skal spise dem, osv. – hvis du er nysgerrig på emnet (der er fx også nogle, der mener, at abrikoskerner (og B-17 vitamin) er virksomme i behandlingen af kræft), så Google løs.
Men det var marcipanopskriften vi kom fra – du finder den nedenfor.
Marcipanen kan du i øvrigt bruge til alt muligt forskelligt – du kan bruge den til konfekt og knas, i kager og bagværk (du kan også bage tynde skiver af marcipan som småkager), i desserter eller bare en hurtig skive som snack (nam!)…
Til 1 portion
400g mandelmel (af blancherede mandler)
100g søde abrikoskerner (hvis du vil skrue endnu mere op for marcipansmagen, så tilsæt et par eller 5 bitre abrikoskerner)
10 spsk. ahornsirup
2-3 spsk. vand
¼ tsk. Himalayasalt
1. Mal abrikoskernerne til et helt fint pulver i en kaffemølle eller i en minihakker.
2. Rør mandelmel, abrikoskernemel og Himalayasalt sammen.
3. Tilsæt ahornsirup og ælt marcipanen sammen.
4. Når du kan mærke, at der ligesom mangler lidt væde for at binde marcipanen ordentligt sammen, tilsættes et par spiseskefulde vand (start med 2).
5. Lad meget gerne marcipanen hvile natten over på køl – den samler sig og smagen udvikler sig.
6. Opbevar marcipanen i en mandelmelsstrøget lukket beholder på køl, hvor holdbarheden vil være 7-10 dage.
Følg med i morgen d. 16. december for flere julelækkerier (…og husk at tjekke ‘Julens bedste opskrifter på bagværk, konfekt og knas‘ – du sparer 60% lige nu og får eBogen til bare en flad 50’er!).
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.