

Lidt om Martin og Morten og hvorfor vi egentligt spiser gås (eller and) d. 10. november
Munken Martin (på dansk Morten Bisp) blev i år 371 udnævnt til biskop i den franske by Tours. Det var dog ikke en udnævnelse som Martin ønskede og han søgte derfor skjul blandt gæssene. Som du måske ved, afslørede gæssene imidlertid Martins gemmested med deres skræppen, Martin blev fundet og (tvangs)indsat som biskop. Som hævn over gæssene (egentlig en spøjs handling fra en ellers god og from mand) beordrede Martin, at der årligt skulle slagtes minimum 1 gås pr. hustand, som skulle spises på dagen for hans indsættelse som biskop. Sidenhen har traditionen ændret sig til, at vi i hvert fald i DK spiser gås (eller and – and er faktisk langt mere normalt formentlig pga. fuglens pris og noget mere overkommelige størrelse for den gennemsnitlige husstand) om aftenen d. 10. november. Det er aftenen før Mortens dag, d. 11 november (som er dagen hvor Martin af Tours i år 397 blev begravet), hvor Martin (eller Morten) officielt fejres som helgen.
Jeg er egentligt vokset op med, at andestegen Mortens aften blev serveret som til jul og med det samme tilbehør (altså en hel andesteg, forskellige slags kartofler, rødkål, brun sovs, osv.), men det kan også blive lidt omfattende (og kedeligt?) i længden. Og der er jo så mange andre lækre måder at servere and på, så her får du inspiration til at lave Mortens anden på en lidt anderledes måde; anden serveres i form af langtidsstegte ‘halv-confitterede’ lår lavet i Römertopf og tilbehøret består af blomkålssmos og granatæblesirupmarinerede rødbeder. Så lækker kombination!
Hvis du var i tvivl om, hvordan menuen skal se ud på fredag, så er det her i hvert fald mit bud på et rigtigt lækkert måltid! Til dessert, hvis der kan klemmes mere ned, kan du fx diske op med ‘Bagte æbler med mandelfyld‘ eller ‘Kakaomousse med sød kartoffel‘ eller ‘Chokolademuffins med græskarfrosting‘.
TIP!
Granatæblesirup finder du hos velassortede grønthandlere. Kig efter en variant uden tilsat sukker, som kun består af indkogt granatæblesaft. Granatæblesirup er en fantastisk syrlig og aromatisk (og ikke super sød) sirup, som smager formidabelt som dressing på fx kålsalater, til rå, bagt og ristet rødbede, til ristede gulerødder, i kødmarinader, osv. En virkeligt lækker og alsidig (lidt atypisk) sirup at have stående, som kan bruges til mange forskellige ting!
Til 2 personer
And
2 store (og godt fede) andelår
Andefedt, hvis lårene ikke har så meget fedt på
Havsalt og sort peber
Blomkålsmos
1 stort hoved blomkål
50g klaret smør eller ghee
Smag til med havsalt og sort peber
Granatæblesirupmarinerede rødbeder
400g rødbeder (gerne nogenlunde samme størrelse)
Granatæblesirup
I øvrigt
En lille håndfuld frisk kruspersille
20g valnødder
And
1. Start med at lægge Römertopfen i blød efter producentens anvisning
2. Krydr andelårene med rigeligt havsalt og sort peber og læg dem ned i Römertopfen med skindsiden op (bruger du ‘magre lår’ så læg en god klat andefedt på hvert lår).
3. Sæt låg på stegesoen og sæt den i en kold ovn på 100C.
4. Lad lårene stege i 8 timer. Efter 8 timer har lårene afgivet en masse fedt og de koges derfor nærmest i fedt (som når man laver confit). Vend forsigtigt lårene (så skindsiden nu vender ned) og giv dem endnu 2 timer.
5. Efter i alt 10 timer i ovnen er lårene færdige. Fisk forsigtigt lårene op af fedtet. Du kan evt. drysse dem med havsalt og give dem et par minutter på grillfunktionen i ovnen (højeste varme), hvis du vil prøve at gøre skindet lidt sprødere.
6. Gem endelig det tilbageværende andefedt til din madlavning – det smager vidunderligt!
Granatæblesirupmarinerede rødbeder
1. Skrub rødbederne grundigt og kog dem møre i vand – det tager typisk 40-60 minutter afhængig af størrelsen.
2. Overhæld de kogte rødbeder med koldt vand og lad dem afkøle let.
3. Skræl de stadig varme (men nu håndterbare) rødbeder og skær dem i små tern.
4. Overhæld de varme tern med en passende mængde granatæblesirup.
5. Smag evt. rødbederne til med lidt havsalt, hvis du synes, at det mangler – personligt synes jeg ikke, at der er behov.
Blomkålsmos
1. Rens blomkålet og del det i mindre buketter.
2. Damp kålen i en gryde med ganske lidt vand i bunden eller over en dampindsats.
3. Kålen skal dampes godt mør.
4. Dræn den dampede kål for vand og blend kålen sammen med det klarede smør til en blød og cremet mos (jeg brugte min stavblender). Smag til med havsalt og sort peber.
Retten samles
1. Hak kruspersillen fint.
2. Hak valnødderne groft.
2. Anret blomkålsmosen og læg et andelår ovenpå. Arranger de granatæblesirupsyltede rødbeder rundt om andelåret og drys med finthakket persille og valnødder.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.