

Spiser du plantains?
Personligt elsker jeg dem og jeg synes, at de har fortjent at komme på middagsbordet langt oftere – de er en virkeligt undervurderet spise!
I dette indlæg fortæller jeg lidt om, hvorfor de er så fantastiske og du får naturligvis også lidt inspiration til, hvordan du får dem brugt.
På dansk kaldes plantains også for mad- eller melbananer.
De er multianvendelige og kan bruges til et hav af både søde og salte opskrifter – alt afhængig af deres modenhed.
Plantains er ofte væsentligt større end almindelige bananer og så er de mere ‘grove og hårdføre’ i skrællen.
Plantains modner fra grøn, til gul og over til helt sort.
De grønne plantains er slet ikke søde og smager egentligt ikke af banan. Hvis du forestiller dig smagen og konsistensen af en tør kartoffel, så er det egentligt meget rammende for en skive stegt grøn plantain.
I takt med, at plantains modner, bliver de sødere og sødere og smager mere af banan (det er dog stadig en mildere banansmag end almindelige bananer).
Plantains kan typisk købes hos større grønthandlere, samt særligt hos afrikanske, caribiske og sydamerikanske købmænd.
Kulhydrater og resistent stivelse
Plantains er en god kilde til kulhydrater, når de er modne og/eller varmebehandlede.
Umodne grønne plantains er derimod en fantastisk kilde til resistent stivelse (RS videre).
RS er en form for stivelse, som ikke nedbrydes i mavesæk og tyndtarm – som almindelig stivelse ellers gør – RS er altså resistent for fordøjelse – deraf navnet.
Først når RS når tyktarmen bliver den fordøjet og fermenteret af tarmbakterierne der.
RS kaldes også for et prebiotika (der findes flere forskellige slags prebiotika og RS er blot én type).
De gavnlige tarmbakterier elsker prebiotika! Spiser du probiotika som kosttilskud eller supplerer du din kost med probiotiske føde- og drikkevarer (fx fermenterede grøntsager, kefir, kombucha, osv.), er det derfor en rigtig god idé også at fokusere på indtag af prebiotiske fødevarer for at give de gavnlige bakterier de bedste leve- og vækstvilkår i tarmen.
Andre eksempler på gode kilder til RS er fx – udover umodne grønne plantains – umodne grønne bananer og kogte, afkølede kartofler (var der nogen, der sagde kartoffelsalat og kartoffelmadder?).
Det er vigtigt at de grønne plantains og bananer ikke varmes op, så brug dem rå i smoothies eller skær dem i tynde skiver og lav dem til chips i en dehydrator (dér holdes temperaturen tilstrækkeligt lav modsat fremstilling i ovn).
Udover at være en god kulhydratkilde (uanset om man ønsker reelt anvendelige kulhydrater eller blot guf (i form af RS) til tarmbakterierne), så indeholder plantains også godt med betakaroten og kalium sammenlignet med almindelige bananer.
Alt i alt er plantains super sunde og alsidige i madlavningen og de kan være særligt geniale for dig, der gerne vil have tilstrækkeligt med kulhydrater i din kost, men måske undgår eller begrænser elementer som kornprodukter og kartofler.
Og så var der også noget med en opskrift, ikke?
Plantain tortillas, som du kan fylde med alskens lækkerier!
Tænk fx tortillas med pulled beef, mangosalsa og avocado eller hvad med tortillas med spicy chilirejer, tomatsalat og en cremet korianderdressing eller hvad med bare at toppe brødene med salatblade og pålæg og lave en god sandwich? Der er mange muligheder.
Ønsker du bløde plantain tortillas, bages de i ovnen og ønsker du lidt mindre smidige tortillas med stegeskorpe, bages de på en pande. Brug en pande med god slip-let effekt – fx en velsmurt (seasoned) støbejernspande.
Til 8-10 små plantain tortillas
550g grønne plantains (vægt uden skræl – svarer til ca. 2 store plantains)
50g mild olivenolie eller smeltet klaret smør
200g vand
1 tsk. havsalt
Befri bananerne for deres skræl.
Det kan godt være lidt svært, særligt på de umodne bananer.
Start med at skære bananens ender af.
Skær nu ned langs bananen (kun igennem skrællen, bananen skal ikke deles på langs).
Lirk fingrene ind under skrællen og brug fingrene til at løsne den, ved at presse fingrene ind imellem banankødet og skrællen.
Når du har fjerner skrællen, skæres bananerne i grove bidder.
Kombiner alle ingredienserne i en blender eller foodprocessor.
Blend ingredienserne sammen til en cremet, glat og klumpefri dej.
I ovn: smør dejen ud som små madpandekager (ca. 10-12 cm i dia.) på en bagepapirsbeklædt bageplade.
Bag pandekagerne i en forvarmet ovn på 200C.
Vend brødene efter 10 minutter.
Brødene er færdige efter en samlet bagetid på ca. 20 minutter.
På pande: bag pandekagerne over middel til middel-høj varme i rigeligt fedtstof – lav ikke pandekagerne større end max. 10-12 cm i dia.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du helt gratis mini eBogen ‘1-2-3-IS’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.
2 Kommentarer. Leave new
Hej 🙂
Tak for indlæg og opskrift. Jeg har bagt pandekager af plantains i nogle år, men vidste ikke, at de reagerede som kartofler ifht stivelse :-0 altså ikke må varmes op. Spørgsmålet er nu, hvis man spiser pandekagerne kolde – altså bagt men afkølet (ligesom kogte kartofler) Er det så okay ifht stivelse.
Vi elsker plantainspancakes 😀 men troede vi var sunde !!!
Hej Mette,
Tak for din kommentar 🙂
De forskellige typer af resistent stivelse (RS1-RS4) beskrives bl.a. her: https://chriskresser.com/how-resistant-starch-will-help-to-make-you-healthier-and-thinner/ – jeg tror ikke, at plantains ‘genvinder’ deres resistente stivelse igen, efter opvarmning – da det ikke rigtig omtales nogle steder. Det er mere kartofler og hvide ris, der går igen under beskrivelserne af RS3 (retrogade RS) – hvis du støder på andet derude, må du meget gerne skrive det her.
Så umiddelbart vil jeg mene, at du skal gå ud fra, at den resistente stivelse reduceres kraftigt, så snart bananen har været varmet op – også når pandekagerne spises kolde. Men igen, måske er der anden info på området, som jeg har overset.
Mht. sundhed – medmindre, at målet er at undgå stivelse (og kulhydrater), så er pandekagerne ligeså sunde, som de altid har været 🙂
Hav en god aften 🙂
Med venlig hilsen
Sabine