

I dag åbner vi den 19. låge i bloggens julekalender (husk i øvrigt at ‘3. søndag i advent’-konkurrencen kører lige nu ovre på Facebook (du kan vinde 14 af mine mest populære eBøger!).
Årets virtuelle julekalender indholder en blanding af opskrifter, inspiration og info på alt fra lækre retter, snacks og knas (både salt, sødt og surt) til sundhedsrelevante tips, som du kan gøre brug af i julemåneden.
Bag 19. decembers låge gemmer sig opskriften på rillette!
Rillette er en fantastisk spise på julefrokostbordet (well – også resten af året!) – og så kan det endda gøres både ‘restevenligt’ og billigt!
Rillette er som en slags smørbar postej (der typisk bare består af restekød og fedt) og kan spises præcis ligesom en god leverpostej (nu vi er ved leverpostejen, så vil jeg da lige anbefale denne her).
Man kan lave rillette af det meste kød – fjerkræ er oplagt!
Denne rillette er lavet på kødet fra kogte kyllingehalse, men tilberedt restekød fra kyllinge-, ande- og kalkunskrog kan også bruges, ligesom ande- og kyllingelår også sagtens kan koges (i vand eller fedt (som confit)) til formålet.
Rillette er en meget taknemmelig spise og kræver ikke de vilde anstrengelser ingrediensmæssigt – så brug, hvad du lige har på hånden.
Som sagt er denne rillette lavet på kødet fra kogte kyllingehalse.
Jeg havde købt 1 kg halse hos slagteren til at koge fond på og i stedet for bare at spise de møre halse med salt på (det er en latterlig lækker spise!), så besluttede jeg mig for at pille halsene og bruge kødet til en omgang rillette.
Indrømmet – det er lidt af et pillearbejde at få kødet af halsene, men der kommer faktisk en okay portion kød ud af sådan et kilo halse – i hvert fald 250g (jeg fik vidst også spist et par halse undervejs nemlig…).
Det afpillede kød røres op med rigelige mængder kyllinge- eller andefedt til en sej og ensartet postej, som smages til med Himalayasalt og sort peber.
Så nemt og enormt lækkert!
Postejen kan fx spises på rugbrød, knækbrød, sweet potato toast eller bruges som dip til gnavegrønt (husk syltede og syrlige ting som tilbehør fx surkål, lynsyltede rødløg, gammeldags agurkesalat, syltede agurker, syltede rødbeder, asier, osv.- det balancerer postejens fedme).
Du kan også vælge at servere rilletten på mere utraditionel vis – som jeg har gjort – på tynde skiver af sprød og ‘pebret’ vandmelonradise og toppet med en skive kumquat og lidt solsikkespirer – det er en fantastisk lækker lille haps!
Vil du gerne have flere juleopskrifter uden gluten, mælk og hvidt sukker?
Du finder over 65 mundvandsdryppende juleopskrifter i eBogen ‘Julens bedste opskrifter på bagværk, konfekt og knas’. Du sparer 60% lige nu og får bogen til kun kr. 50! Du kan læse mere om bogen, opskrifter og praktisk lige her
Du skal bruge
Kyllingehalse – min. 1 kg (alternativt min. 250g tilberedte kødrester fx fra fjerkræsskrog)
1 løg
1 fed hvidløg
1 gulerod
10 kviste frisk timian
Laurbærblade, hele peberkorn
Kyllinge- eller andefedt – gerne ca. ½ L pr. 250g kød (du skal nok ikke bruge det hele, men det er bedre at stå tilbage med noget i overskud, end end tør rillette)
Himalayasalt og sort peber
1. Rens grøntsagerne og kombiner kyllingehalse, grøntsager, timiankviste, laubærblade og peberkorn i en gryde.
2. Dæk ingredienserne med vand og bring gryden i kog.
3. Lad halsene simres møre over flere timer.
4. Fisk de møre halse op med en hulske og pil kødet af dem – vær forsigtig og omhyggelig, så du ikke får små benstumper med i det afpillede kød.
5. Dump knogle/bruskmaterialet tilbage i gryden og kog videre, hvis du vil have en lækker fond til senere brug.
6. Rør kødet sammen med rigeligt fedt – kød og fedt skal røres til en sej og ensartet postej.
7. Smag rilletten til med Himalayasalt og sort peber.
8. Opbevar rilletten i skoldede glas eller skåle (der kan lukkes). Pres rilletten godt ned i den valgte beholder, så der ikke er nogle luftlommer. Dæk rilletten til med et lag fedt og opbevar den på køl. Rilletten har en meget lang holdbarhed så længe, at den er dækket med fedt.
Følg med i morgen d. 20. december for flere julelækkerier (…og husk at tjekke ‘Julens bedste opskrifter på bagværk, konfekt og knas‘ – du sparer 60% lige nu og får eBogen til bare en flad 50’er!).
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.