

I dag åbner vi den 18. låge i bloggens julekalender (husk i øvrigt at ‘3. søndag i advent’-konkurrencen kører lige nu ovre på Facebook (du kan vinde 14 af mine mest populære eBøger!).
Årets virtuelle julekalender indholder en blanding af opskrifter, inspiration og info på alt fra lækre retter, snacks og knas (både salt, sødt og surt) til sundhedsrelevante tips, som du kan gøre brug af i julemåneden.
Bag 18. decembers låge gemmer sig opskriften på den perfekte cremede risengrød – helt uden mejeriprodukter!
Tilsmagning af den mad vi spiser, er i min optik helt essentiel og det kommer fx virkeligt godt til udtryk i kreationer som denne risengrød.
Koger man blot risene i mandelmælken uden at smage til med salt, sødt og syrligt, så er det en virkeligt fad og trist smagsoplevelse.
Uden tilsmagning er der tale om en grød, der absolut ikke kommer i nærheden af smagen af den almindelige mælkebaserede risengrød (med tilsmagning er det pretty damn close!).
For der er nemlig forskel på mælk.
Jeg plejer fx at koge risengrød på sødmælk, som i sig selv er både let sødlig og salt.
Det er den hjemmelavede mandelmælk ikke på samme måde.
Derfor er det vigtigt at kompensere og tilføje ting som fx ahornsirup og Himalayasalt.
Der er i øvrigt også appelsinsaft i grøden (…husk på, at mandelmælk smager anderledes end almindelig mælk og at vi prøver at balancere smagen – så vent lige med at rynke på næsen og afskrive bloggen (det sker forhåbentligt ikke) til du har prøvet at lave grøden…). Appelsinsaften balancerer her syrligheden langt bedre end citronsaft ville kunne, da citron vil blive alt for skarp.
Men det hele er en balancegang – grøden skal nemlig hverken smage af ahornsirup eller appelsinsaft.
Smagsgiverne skal blot samle grøden og føre den i retning af den helt rigtige ‘risengrødssmag’ (det lyder måske underligt, men det giver mening, når du får smagt dig frem – I promise!).
Note til mandelmælken
Jeg anvender en rå mandelsmør i opskriften. At den er rå, betyder bare, at den er lavet på rå (og ikke ristede) mandler. Rå mandelsmør er lysebrunt. Mandelsmør lavet på ristede mandler er lidt mørkere. Jo mørkere nøddesmør – jo mørkere mælk og jo mørkere grød. Hvis du vil have en lysere grød, så prøv at anvende hvid mandelsmør i stedet (lavet af blancherede mandler) eller brug 50% cashewsmør og 50% mandelsmør. Du kan købe nøddesmør i helsekostbutikker og større supermarkeder eller du kan nemt lave det selv, hvis du har en foodprocessor eller stærk blender – se hvordan her.
OBS! Almindelig mandelmælk fra helsekosten/supermarkedet er ikke lige så fed, som den hjemmelavede mælk, som jeg anvender. Anvendes ‘købemælk’ vil det formentlig resultere i en mere mager (og formentlig ikke lige så cremet og velsmagende) grød. Jeg anbefaler derfor helt klart, at du laver din egen mandelmælk på mandelsmør og vand (på den måde slipper du også for diverse fortykningsmidler, e-numre, sukker, tilsatte vitaminer af tvivlsom kvalitet og hvad man ellers finder på at ‘berige’ fødevarer med nu om dage – hmm…).
Mandelmælk
100g mandelsmør uden salt
1 L kogende vand
I øvrigt
125g grødris (jeg bruger altid risottoris)
2 spsk. ahornsirup
Saften af ½ appelsin
1 knsp. vanillepulver
Himalayasalt (jeg brugte i hvert fald ½+ tsk. fint salt – smag dig frem)
Mandelmælk
1. Pisk eller blend (brug en stavblender) mandelsmør og kogende vand sammen til en skummende mælk.
Risengrød
1. Kombiner mandelmælk og grødris i en gryde.
2. Tilbered grøden, som du normalt laver risengrød – jeg bringer gryden i kog over lav (lav!) varme og omrører konstant. Det er essentielt, at grøden ikke brænder på. Det tager tid (og er bare ret kedeligt) at lave grød, men sådan er vilkårene bare, hvis man vil sikre sig en ikke brændt grød (lyt til en lydbog imens – fx ‘The 5 Second Rule’ af Mel Robbins…).
3. Når grøden er ved at være færdig, er det tid til at smage den til.
4. Smag på grøden og tilsæt så 1 spsk. ahornsirup, saften af 1/4 appelsin, 1 knsp. vanillepulver og 1/4-½ tsk. Himalayasalt. Smag igen og tilsæt resten (eller mere) af smagsgiverene indtil du rammer en grød, der smager godt – som ikke er for sød og som ikke smager af hverken ahornsirup eller appelsinsaft, men som er ‘harmonisk’ i smagsudtrykket, som en almindelig mælkebaseret grød.
5. Server risengrøden med kanelsukker (1 del stødt kanel til 3-4 dele kokospalmesukker) og klatter af klaret smør – eller hvad du ellers serverer på/til din risengrød.
PS. Jeg vil ikke love, at der hermed er lagt i ovnen til en mejerifri risalamande (men det er der jo nok) – følg med de kommende dage…
Følg med i morgen d. 19. december for flere julelækkerier (…og husk at tjekke ‘Julens bedste opskrifter på bagværk, konfekt og knas‘ – du sparer 60% lige nu og får eBogen til bare en flad 50’er!).
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.