

Squash er en herlig grøntsag – relativt mild og smagsneutral, billig og stort set altid nem at få fat på.
Sidstnævnte er i hvert fald tilfældet lige nu, hvor mange oplever overflod af squash fra egne planter.
Jeg kan dog se rundt omkring, at det er svært at få brugt de lækre squash til andet end kage (squashkage er folk derfor lidt trætte af), så jeg har samlet lidt andre opskrifter og idéer til anvendelse i dette indlæg.
I dag får du udover en masse idéer til anvendelse samt en række links til opskrifter også disse 5 velsmagende opskrifter, hvor squash spiller hovedrollen:
Faux kartoffelsuppe
Squashklatter
Ratatouille med tørrede abrikoser
Pandestegt squash – nemt hverdagstilbehør
Squashkage med dadler, appelsinskal og kanel
Husk, at du kan hente meget mere inspiration til grøntsager generelt i Facebookgruppen ‘Spis flere grøntsager – grøn inspiration til en sundere hverdag’ – du finder gruppen her
Faux kartoffelsuppe
Forret til 4 pers. eller hovedret til 2 pers.
800g squash, renset vægt
300g løg, renset vægt
1 fed hvidløg
Den fede kokoscreme af 1 ds. (400 ml) køleskabskold kokosmælk
Smag til med citronsaft og rigelige mængder Himalayasalt og sort peber
Olivenolie til stegning
1. Pil løgene og skær dem i fine tern.
2. Pil hvidløgsfedet og skær det i fine tern.
3. Steg løg og hvidløg af i olivenolie.
4. Skræl squashene og skær dem i tern.
5. Tilsæt squash til løgblandingen.
6. Lad nu løg og squash stege til alt er mørt og blødt.
7. Tilsæt den fede kokoscreme og rør rundt.
8. Tag gryden af varmen og blend suppen glat og cremet med en stavblender.
9. Smag til.
10. Hvis du vil have suppen lidt tykkere, kan du lade den stå og simre let over laveste varme.
11. Server fx med saltmandler, ovnristede kikærter, bacon eller kyllingeknas (hvis forret) eller med protein efter ønske (hvis hovedret).
Squashklatter
Squashklatterne steges som små pandekager og spises med fx en lækker mayodip, salat og grønt tilbehør til.
Til 2 personer + mulighed for rester til madpakken
3 squash (600g renset vægt)
Himalayasalt
4 æg
6-8 spsk. fedtreduceret sesammel (du kan også bruge fedtreduceret mandelmel eller kokosfibre)
Sort peber
Klaret smør til stegning
1. Riv squashene groft på et rivejern.
2. Drys de revne squash med Himalayasalt og stil dem til side i ca. 30 minutter (saltet trækker væske ud af squashen).
3. Knug squashen omhyggeligt for væske.
4. Rør squash, æg, og sesammel sammen til en lind dej.
5. Krydr med lidt sort peber.
6. Steg dejen i små klatter i rigeligt klaret smør over middel varme.
Ratatouille med tørrede abrikoser
Tilbehør til 4 personer
2 løg (300g)
2 røde eller gule peberfrugter
1 squash (200g)
10-15 tørrede, usvovlede, abrikoser
1 ds. cherrytomater i egen juice á 400 ml
Smag til med Himalayasalt, sort peber, chilipulver og citronsaft
Olivenolie til stegning
1. Pil løgene, halver dem og skær dem i skiver.
2. Svits løgene af i olivenolie.
3. Halver peberfrugterne og fjern stilk, frø og frøstole. Skær peberfrugterne i strimler.
4. Halver squashen på langs og skær den i ca. ½ cm tykke skiver.
5. Abrikoserne skæres i kvarte.
6. Tilsæt peberfrugt, squash, abrikoser og dåsetomater til løgene.
7. Lad retten simre i 45-60min over lav/middel varme – omrør ofte, så det ikke brænder på.
8. Når ratatouillen er blevet fed og lækker i konsistensen smages den til.
9. Server som tilbehør til grillet kød, ovnstegt kylling eller fisk, æggeretter og vegetardeller – det smager faktisk bare godt til det meste (også koldt!).
Pandestegt squash – nemt hverdagstilbehør
Det er næsten ikke en opskrift, men du får den alligevel, da det er en af mine ‘nemme favoritter’ i hverdagen.
Beregn 1-2 squash pr. pers. afhængigt af øvrigt tilbehør
Beregn 1 løg (ca. 150g pr. pers.)
Krydderier efter ønske – jeg er glad for kombinationen af Himalayasalt, sort peber, hvidløgspulver og chiliflager
Citron- eller limesaft
Olivenolie til stegning
1. Pil løgene, halver dem og skær dem i rimeligt tynde skiver.
2. Svits løgene af i olivenolie.
3. Skær squashene i ca. ½ cm (eller lidt tykkere) skiver – gerne på skrå.
4. Skær hver skive over på midten (på langs).
5. Steg squashstykkerne sammen med løgene og smag til med dine foretrukne krydderier.
5. Når squashstykkerne har en ønsket konsistens/tekstur (jeg kan godt lide, at der forsat er lidt bid), tages de af varmen og dryppes med citron- eller limesaft. Nemt!
Squashkage med dadler, appelsinskal og kanel
Til 1 springform
300g mandelmel (af blancherede mandler)
125g ahornsirup
50g mild olivenolie
1 æg
325g groftrevet squash
100g udstenede dadler, gerne Medjool
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. vanillepulver
Fintrevet skal af 1 økologisk appelsin
1. Hak dadlerne fint.
2. Rør alle ingredienserne sammen.
3. Fordel dejen i en bagepapirsbeklædt springform og bag kagen i en forvarmet ovn på 130C varmluft i ca. 90 minutter.
4. Sluk for ovnen, men lad kagen stå på eftervarmen.
5. Spis kagen lun eller kold.
6. Kagen kan opbevares 3-4 dage på køl eller fryses ned for endnu længere holdbarhed.
Idéer til hvordan du får sneget endnu mere squash ind i hverdagen
Revet squash – brug fx i kødsauce og gryderetter, kødboller og frikadeller, omeletter og æggemuffins, tærter, brød og boller, kager, havregrød, pesto (tilsæt fx en revet squash til en af disse opskrifter (husk at blende squashen med, så pestoen bliver cremet) – du opdager ikke rigtig at squashen er der og du får en større portion pesto = WIN!).
Squash i tern – brug fx i kødsauce og gryderetter, stir frys, supper, hurtigt ‘pandebix’ med fx løg og peberfrugt, tærter.
Squash som lasagneplader – du kender sikkert allerede idéen med tynde skiver af squash, som lasagneplader? Jeg synes dog, at det kan blive lidt vandet, når de anvendes rå. Jeg steger derfor altid skiverne først og lader dem dryppe godt af på køkkenrulle, inden jeg anvender dem.
Squash som erstatning for pasta – du finder masser eksempler på spiralizet og strimlet squash i de forskellige links nedenfor. Husk at skrælle squashene inden du spiralizer/strimler dem, hvis du ønsker så ‘naturtro’ et pasta-feel som muligt!
Squash generelt – brug fx i juicer og smoothies, i nicecream, bagte og fyldte med kød, ris eller bælgfrugter, skåret ud som fritter og vendt i mel/rasp, krydderier og bagt i ovnen (jeg har god erfaring med en blanding af fedtreduceret sesammel og sesamfrø – fritterne bliver ikke sprøde, men super lækre alligevel), skær dem i tynde skiver og bag dem som chips, som erstatning for agurk i salater og tzatziki, som gnavegrønt (i stave eller skiver – gerne med hummus eller anden lækker dip til), osv.
Har du et tips til lækre måder at servere squash på? Del gerne i en kommentar nedenfor!
Her får du en liste med alle de opskrifter på bloggen, som indeholder squash – måske du kan finde ny inspiration til anvendelse?
Cremet squashetti med persille
Chorizokødboller med squashetti
Fyldte squash med cashewfraiche
Bagte squash med ostesauce
Squashetti med kyllingekødsauce
Kødsauce med grøn båndpasta
Salatskåle med spicy kalvebix
Cremet kødsauce med kalkun
Rejecocktail med mangodressing
Pulled balsamico beef
Grøn juice med grønkål og ananas
Salattacos med lam og melonsalsa
Kålgryde med ingefær og lime
Grøn chokoladekage
Ovnbagte kødboller i tomatsauce
Salat med kødstrimler og tahindressing
Kunne du li’ opskrifterne?
Du finder mange flere lignende opskrifter i mine eBøger, som alle netop nu er sat ned med min. 50%!
Se de forskellige titler, priser og se uddrag fra bøgerne – med masser af gratis opskrifter! – lige her i min shop.
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du en rabatkode, så du kan spare 25% på din første konsultation samt eBogen ‘Boost dit immunforsvar’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.