

Spiser du grøntsagsris? Altså ‘ris’, der er lavet af grøntsager?
At erstatte ris (helt eller delvist) med grøntsager kan være en fantastisk måde at få mere grønt ind i hverdagen.
Blomkål er nok den mest populære grøntsag til fremstilling af grøntsagsris – formentlig fordi den revne kål ligner almindelige riskorn og smagen i øvrigt er relativt smagsneutral.
Der er dog mange andre grøntsager, som man kan lave ‘ris’ af – gulerod er en af dem.
Gulerodsris smager godt både rå og tilberedte og de moser ikke fuldstændigt ud, når de udsættes for varme. Smagen er mild og let sødlig og går godt til både de mere neutraltsmagende samt stærkt krydrede anretninger.
Denne opskrift på gulerodsris ligger højt på min liste over ‘yndlings-grønt-tilbehør’ og det er egentligt slet ikke gulerøddernes skyld.
Hemmeligheden bag disse sindssygt velsmagende gulerodsris er nemlig løg.
Godt stegte og halvsprøde løg. Yum!
Når løgene steges brune og halvsprøde leverer de en helt anden smag end hvis de blot steges kort.
Smagen bliver dyb, sød og sådan lidt halvkaramelliseret og det danner et fantastisk lækkert og mere raffineret smagsmæssigt grundlag i diverse retter (oplagt i fx grøntsagsris, gryderetter, kødsauce, osv.).
Gulerodsrisene vendes i øvrigt sammen med finthakket persille og pinjekerner og serveres til den lækreste pandestegte andelever.
Har du ikke lyst til at spise de stegte gulerodsris til lever (det burde du ellers – lever er hamrende sundt og spækket med en række vitaminer og mineraler fx a-vitamin, folat og selen) så kan risene serveres til alt lige fra karryretter til hakkebøffer og helstegt kylling – de er lækre til alle proteinkilder (også med spejlæg til morgenmad!).
Til 2 personer
Andelever
300g andelever (kyllingelever kan også bruges)
Havsalt, sort peber, hvidløgspulver, chilipulver
Klaret smør eller olivenolie til stegning
Stegte gulerodsris
800g gulerødder
300g løg
Smag til med havsalt og sort peber
Olivenolie til stegning
I øvrigt
1 lille potte frisk persille
30g pinjekerner
Stegte gulerodsris
1. Skræl gulerødderne og skær dem i grove bidder.
2. Blend gulerødderne til riskornsstørrelse i en foodprocessor.
3. Pil løgene og skær dem i fine tern.
4. Svits løgene af i olivenolie og lad dem steges brune og halvsprøde – det gøres bedst over middel varme og jævnlig omrøring og det tager typisk 15-20 minutter.
5. Når løgene er stegt brune og halvsprøde, tilsættes gulerodsrisene.
6. Steg risene indtil du synes, at de har fået tilstrækkeligt – personligt kan jeg godt lide lidt bid i risene og de får derfor ca. 15 minutter på panden.
7. Smag risene til med havsalt og sort peber.
Andelever
1. Rens leveren og dup den tør med køkkenrulle.
2. Steg leveren i rigeligt fedtstof på en pande.
3. Krydr godt med havsalt, sort peber, hvidløgspulver og et nip chilipulver og steg leveren til den er gennemstegt – eller så tilberedt, som du ønsker.
I øvrigt
1. Hak persillen fint.
2. Vend persille og pinjekerner i de færdigstegte ris.
Retten samles
1. Top de stegte ris med stykker af andelever og server straks.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.