

Åh hvor jeg elsker syltede rødbeder!
…eller det vil sige, at det bedste faktisk er perleløgene (jeg har gravet efter perleløg i (virkeligt) mange rødbedeglas igennem årene (lidt ligesom, når man graver efter cookie dough bidder i en B&J’s is… – for det gør man da, ikke?)).
Og det er selvfølgelig ikke hvilke som helst syltede rødbeder, der går an – det skal være den traditionelle familieopskrift, ellers er det lige meget.
Det viser sig til alt held, at den ‘traditionelle familieopskrift’ er at finde i Tørsleffs ’Den grønne syltebog’, så det er jo et dejligt nemt udgangspunkt at arbejde videre udfra.
Normalt er jeg egentligt mest til helt almindelige syltede rødbeder, men jeg ville eksperimentere lidt og prøvede at tilsætte fennikelfrø (helt ærligt, så irriterer det mig bare, at jeg har ½ kg fennikelfrø stående, som jeg ikke får brugt til noget) og det blev simpelthen så lækkert!
Rødbederne får en frisk og mild lakridssmag, der står fantastisk godt til deres naturlige ’jordnote’.
Fra bid til anden støder man på et helt fennikelfrø og så skrues der gevaldigt op for smagen af ’frisk lakrids’ med et sus igennem munden – det er rigtig godt!
Hvis du er vild med smagen af fennikel og lakrids så bliver denne version af syltede rødbeder et sikkert et hit.
Og fortvivl ikke, hvis fennikelfrø ikke er dig – de kan nemlig sagtens udelades!
(…og med hensyn til perleløgene så er de altså ikke med denne gang, men det står dig frit for at tilsætte dem (i libeale mængder), hvis du har lyst).
Til 1 portion (2-3 1 L glas)
1 kg rødbeder
750 ml mild æbleeddike eller almindelig lagereddike (man kan få en hvid økologisk lagereddike, der er god til formålet)
300-500g kokospalmesukker (jeg foreslår den lyse variant, som sælges i små klumper i mange asiatiske grønthandlere og supermarkeder) alternativt kan mild honning også bruges eller rørsukker (inddampet rørsukkersaft), hvis du bruger det
1-2 spsk. hele fennikelfrø pr. 1 L glas syltede rødbeder
1. Skrub rødbederne grundigt, men skræl dem ikke – de skal koges MED skrællen på.
2. Læg rødbederne i en stor gryde og dæk dem med koldt vand.
3. Bring gryden i kog, skru ned for varmen og lad rødbederne simre i ca. 30-60 minutter eller indtil de er rimelig møre, men dog med en fast midte.
4. Hæld kogevandet fra og overhæld rødbederne med indtil flere omgange koldt vand.
5. Når rødbederne er kølet let af, skrælles de – med lidt held kan skrællen nemt ‘smuttes’/gnides af.
6. Skær rødbederne i ca. ½ cm tykke skiver eller den tykkelse, som du foretrækker.
7. Fyld rødbedeskiverne på skoldede glas og drys med hele fennikelfrø imellem lagene – brug 1-2 spsk. frø pr. 1 L glas.
8. I en gryde kombineres eddike og sukker (start evt. med 300g sukker).
9. Bring gryden i kog og sørg for at sukkeret opløses helt.
10. Smag eddikelagen til og tilsæt mere sukker, hvis du synes, at det mangler.
11. Lad lagen koge videre til alt sukker er opløst.
12. Tag gryden af varmen og hæld den kogende varme lage over rødbederne
13. Luk straks glassene og lad dem køle af natten over ved stuetemperatur.
14. Da rødbederne ikke konserveres med Atamon, er det vigtigt, at de opbevares på køl. I køleskabet kan de uåbnede glas holde sig flere måneder og åbne glas bør spises indenfor et par uger.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.