

Ville du tro det, hvis jeg fortalte dig, at der findes en metode, der kan give dig blød og strålende hud, en metode der har et væld af sundhedsfremmende egenskaber for hele din krop, en metode der kun tager få minutter af din dag og som er særdeles billig at praktisere?
Det lyder måske næsten for godt til at være sandt, men den er såmænd god nok – metoden er tørbørstning!
Tørbørstning går ud på, at man børster sin tørre hud, inden man går i bad. Dette exfolierer helt naturligt huden og stimulerer hudcellefornyelsen, men det understøtter og stimulerer også en række andre systemer og processer i kroppen såsom lymfesystemet og blodcirkulationen.
Jeg har skrevet lidt om alle fordelene samt hvordan du kommer i gang med tørbørstning nedenfor, så du nemt kan danne dig et overblik og komme i gang med den daglige børstning.
Stimulerer lymfesystemet
Tørbørstning stimulerer lymfesystemet og dermed et sundt immunforsvar og kroppens generelle udrensningsprocesser (udrensning som bl.a. også foregår i/via lymfen). Lymfesystemet består af et omfattende ‘net’ af lymfekar og lymfeknuder, som er spredt rundt i kroppen. I lymfesystemet løber lymfen, som er en klar væske, der indeholder milliarder af infektionesbekæmpende hvide blodlegemer. Lymfesystemet er bl.a. en vigtig del af immunforsvaret og et sundt lymfesystem med et godt lymfeflow er helt essentielt i bl.a. vores forsvar mod vira, bakterier og kræft.
Øger blodcirkulationen
Tørbørstning øger blodcirkulationen, da der helt naturligt ‘løber blod til’ de hudområder, som børstes. Forbedret og øget blodcirkulation kan bl.a. være en fordel, hvis appelsinhud er et problem. Mange oplever – over tid – forbedring af ellers genstridig appelsinhud via regelmæssig tørbørstning.
Mindsker stress
Tørbørstning er en virkeligt god praksis til at komme mere ‘ned i kroppen’ (modsat at være mere ‘oppe i hovedet’, hvor man hele tiden tænker over tingene og glemmer at mærke og lytte til kroppen). Under tørbørstningen fokuseres på alle kroppens forskellige dele og det kan have en meget gavnlig og ‘groundende’ effekt i en hverdag, hvor alt andet måske går lige lovlig stærkt. Tørbørstning har for nogle den samme afstressende effekt som en god helkropsmassage.
Medvirker til sundere hud
Tørbørstning hjælper desuden med at exfoliere huden og fjerne døde hudceller samt forhindre tilstoppede porrer. Hudcellefornyelsen stimuleres, hvilket resulterer i blødere, mere glat og strålende hud.
Alt i alt er der en masse sundhedsfordele ved tørbørstning (og ja, en væsentlig detalje er måske også, at det bare føles rart (det er jo også en enormt sundhedsfremmende følelse)) og det bedste af det hele er, at du nemt kan gøre tørbørstning til en del af din daglige rutine (og det tager kun få minutter at få det gjort).
Sådan gør du
Du skal bruge en blød tørbørste (’badebørste’) eller fx en hampehandske. Der findes mange forskellige egnede børster og handsker og også i vidt forskellige prisklasser. Besøg din lokale helsekostbutik eller Matas og se, hvad de har på hylderne.
Da mange oplever tørbørstning som meget oplivende og energigivende, kan det være en god idé kun at tørbørste om morgenen.
Huden skal være tør, når du børster – så gør det inden, du går i bad.
Start med at børste dine fodsåler, dernæst fødderne og anklerne og bevæg dig op af hvert ben i cirkulære bevægelser eller lange bløde strøg.
Gentag gerne bevægelserne et par gange over det samme hudstykke.
Børst altid mod hjertet og ikke væk fra det.
Lymfevæsken løber naturligt mod hjertet og derfor er det vigtigt ikke at børste i modsat retning.
Armene børstes fra fingerspidserne og op mod skuldrene.
Maven børstes i blide cirkulære bevægelser med uret.
Børst i forsigtige cirkulære bevægelser hvor huden er mere sart (fx mave og bryst) og børst aldrig på inflammeret, irriteret og beskadiget hud.
Afslut din tørbørstning med et bad, så døde hudceller og snavs vaskes af. Er du hardcore, så afslutter du badet med den kolde bruser og så er dagen vidst også skudt i gang!
Du kan med fordel afslutte tørbørstning og bad med påføring af din foretrukne fugtgiver fx en kropsolie eller en body butter.
Det er i øvrigt en rigtig god ide at vaske tørbørstningsbørsten et par gange om måneden for at fjerne snavs og døde hudceller.
Det er da nemt, ikke? God fornøjelse med tørbørstningen!
Kunne du li’ indlægget?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.