

Jeg eeeeeeeeelsker tunsalat, men da tun af flere årsager ikke er den mest optimale fisk at indtage i større mængder, så prøver jeg for så vidt at begrænse det lidt.
For det første er tun en relativt dårlig kilde til omega 3 fedtsyrer.
At spise tun for at få dækket sit omega 3 behov, er altså ikke en god idé.
Hvis man for alvor vil have omega 3 via kosten, så bør man fokusere på sild (og ikke kun karrysild (eller endnu bedre – sennepssild, nam!)), makrel, ansjoser, sardiner og (vild)laks.
Hvad tun ikke har i omega 3 fedtsyrer, har den til gengæld i proteiner – tun er en af de mest (hvis ikke den mest) proteinrige fisk, der findes. You win some, you loose some, I guess…
For det andet kan tun være en væsentlig kilde til tungmetaller, som naturligvis generelt er en dårlig idé at indtage, men særligt også med tanke på vores hjernesundhed og nervesystem.
Positivt for dåsetun er, at det typisk laves af mindre tunfisk (der ikke lever så længe og derfor ikke akkumulerer så mange tungmetaller), modsat tunbøffer, som typisk laves af større og mere tungmetalholdige fisk.
Dåsetun er naturligvis et mere forarbejdet produkt end end fersk tunbøf og det kommer i en dåse, som også kan bidrage med kedelig kemi bl.a. BPA.
Igen, er der både for og imod at indtage det ene frem for det andet.
Hvis du vælger dåsetun, kan du med fordel gå efter skipjack tun (en mindre tunfisk) og enten BPA frie dåser eller tun på glas (glasemballeret tun koster spidsen af en jetjager, men hvis man gerne vil undgå dåsemad, så er det en mulighed).
Du kan læse mere om generelle retningslinier for indtag af tun fra Forbrugerrådet Tænk her.
Men i hvert fald – jeg vil dele en opskrift på en virkeligt lækker tunsalat med lynsyltede rødløg og masser af grønt knas. Salaten smager også fantastisk med dåselaks eller tilberedt laks, hvis du hellere vil bruge det fremfor tun.
Opskriften er i øvrigt mere en anvisning, end en reel opskrift – brug mængder efter eget ønske og juster indtil du rammer en kombination, der smager fantastisk i din mund.
Du skal bruge
Tun i vand
God mayonnaise – gerne hjemmerørt
Lynsyltede rødløg
Radiser
Grøn peberfrugt
Forårsløg
Frisk dild
Smag til med Himalayasalt, sort peber og citronsaft
1. Dræn tunen og findel den med en gaffel.
2. Hak de lynsyltede rødløg fint.
3. Skær radiserne i meget små tern.
4. Snit den grønne peberfrugt i meget fine strimler – gerne på et mandolinjern.
5. Skær forårsløgene i tynde skiver.
6. Hak dilden fint.
7. Rør tun og grøntsager sammen.
8. Tilsæt mayonnaise.
9. Smag tunsalaten til med Himalayasalt, sort peber og citronsaft.
10. Spis fx tunsalaten på sweet potato toast, knækbrød, i kålwraps, på en bund af spinat og rucola.
11. Tunsalaten kan opbevares på køl i 2-3 dage.
Indlægget indeholder affiliatelinks
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du en rabatkode, så du kan spare 25% på din første konsultation samt eBogen ‘Boost dit immunforsvar’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.