

Oregano kan andet og mere end blot være en del af den obligatoriske topping på din pizza og efter at have læst dette indlæg er jeg næsten sikker på, at du vil inkludere den velsmagende urt noget mere i din kost (om det så betyder mere pizza, skal jeg ikke blande mig i…).
Oregano kan nemlig lidt af hvert, både når det kommer til smag og sundhed.
Der findes rigtig mange forskellige slags oregano og planten har været yndet og anvendt i tusinder af år.
Det siges, at man i middelalderen brugte den tørrede urt som røgelse for at få fanden til at blive væk og med den viden vi i dag har om oregano, giver det faktisk rigtig god mening.
Oregano har nemlig vist sig at have en lang række medicinske egenskaber overfor alverdens dårligdomme og problemer (og hvis nogen urt rent faktisk skulle kunne fordrive fanden, så tror jeg, at oregano vil være et af de bedste bud!).
I dette skriv handler det primært om ‘almindelig oregano’ nemlig Origanum vulgare.
Oreganos antibakterielle egenskaber
En god oreganoolie bør være en del af et hvert husapotek – olien har nærmest uendelige anvendelsesmuligheder overfor bl.a. diverse bakterielle og virale problemstillinger. Fx har engelske og indiske forskere påvist, at oreganoolie (Origanum vulgare fra Himalayaregionen) var mere virksomt end 18 forskellige typer antibiotika til at bekæmpe multiresistente bakterier (MRSA). Det er de to phytokemikalier carvacrol og thymol, der har de stærkest virkende antibakterielle egenskaber. Oreganoolie har som sagt også tradition for at blive brugt ved virale problemstillinger og desuden også ved svamp og parasitter – en stærk og potent allround olie. Gå efter en oreganoolie (egnet til oralt indtag) med et højt indhold af carvacrol (mindst 70%) og vælg en olie, hvor den koncentrerede oreganoolie er blandet op i en sund ‘bæreolie’ – fx koldpresset olivenolie.
Oregano og inflammation
Forskere fra Bonn Universitetet i Zurich har kigget nærmere på oregano og dets indhold af beta-caryophyllin (E-BDP), som er kendt for at virke antiinflammatorisk. E-BDP findes i øvrigt også i mange andre urter og spiselige planter. Stoffet blev givet til mus med inflammation i poterne og man så, at 70% af musene oplevede bedring af deres inflammation. Således konkluderes det, at E-BDP i fremtiden måske kan komme gigtpatienter til gode.
Oregano og tarmkræft
Oreganoekstrakt har i et studie vist sig at lede til stop af vækst og til celledød af kræftceller i tarmen. Forekomsten af tarmkræft er lav i de lande, der har for tradition at spise middelhavskost (som pr. defintion indeholder en del oregano). Hypotesen fremsat i studiet går derfor på, at den mængde oregano, som spises på middelhavskosten kan virke aktiverende på ’pro-celledøds-mekanismerne’ i tarmkræftceller. Og måske er det netop indtaget af hele oreganourten – og ikke kun en isoleret og opkoncentreret bestanddel – som viser de gode resulater. Det indikerer, at der vil være sundhedsgevinster ved at indtage mere oregano i den daglige kost.
Oregano og Candida albicans
Essentielle olier udvundet af Origanum vulgare viste i et iransk forsøg lovende virkning overfor behandlingsresistente (fluconazolresistente) strenge af svampen Candida albicans. Candida findes naturligt i menneskekroppen, men kan blive problematisk, hvis den går i overvækst fx i tarmen eller hos kvinder i skeden. Ved genstridige tilfælde af overvækst af svampen kan det derfor være interessant at kigge nærmere på oregano fx i form af oreganoolie (indtaget oralt).
Anvendelse
Oregano er en ’krads’ urt i den forstand, at den smager utroligt gennemtrængende og på en meget pebret og stærk måde. Urten bruges formentlig udelukkende i det salte køkken og ofte i meget begrænsede mængder. Den tørrede urt er mildere og den kender og elsker vi vidst alle sammen fra retter som pizza, lasagne, kødsauce m.fl.
Vi slutter af med lidt inspiration til, hvordan du får brugt den grønne urt – møre og smagfulde kyllingelår serveret med ristede asparges og avocado. Nem og lækker hverdagsmad!
Oregano-chili-citronkylling med asparges og avocado
Til 2 personer
Oregano-chili-citronkylling
2 hele kyllingelår
1 stor spsk. finthakket frisk oregano
2 fed hvidløg, finthakket
1 tsk. chiliflager
1 tsk. fintrevet økologisk citronskal
2 spsk. citronsaft
2 spsk. mild olivenolie
Havsalt efter smag
Asparges og avocado
800g grønne asparges
Havsalt og sort peber
Olivenolie
2 avocado
Oregano-chili-citronkylling
1. Rør alle ingredienserne til oregano-chili-citronmarinaden sammen.
2. Dup kyllingelårene tørre med køkkenrulle og masser grundigt marinaden ind i lårene.
3. Kom kyllingelår og marinade ned i en frysepose og lad lårene marinere min. 30 min. ved stuetemperatur eller flere timer på køl.
4. Steg lårene i et smurt ovnfast fad i en forvarmet ovn på 180C i ca. 60-75 minutter eller indtil lårene er gennemstegte og kødsaften klar.
Asparges og avocado
1. Knæk den nederste trevlede del af de grønne asparges.
2. Læg aspargesene på en bagepapirsbeklædt bageplade og overhæld dem med lidt olivenolie. Vend rundt og drys med havsalt og sort peber.
3. Rist de grønne asparges i en forvarmet ovn på 180C i ca. 20-30 minutter. Vend rundt i dem et par gange undervejs.
4. Halver avocadoerne og fjern stenen. Skrab kødet ud med en spiseske og skær de halve avocado i skiver.
Retten samles
1. Server oregano-chili-citronkyllingelårene med de ristede asparges og de skiveskårne avocado.
Om ‘Viden om’
‘Viden om’ er en række blogindlæg, der handler om helt almindelige råvarer og nogle af deres potentielt sundhedsfremmende egenskaber. Blogindlæggene er ment som en inspiration for og et indblik i, hvordan den mad du spiser, kan påvirke dig og dit helbred. Vil du læse flere indlæg i serien? Tryk på ‘viden om’-tagget nedenfor.
Kunne du li’ indlægget?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.