

Dette indlæg er indlæg nr. 100 på bloggen – YAY!
Jeg tænkte, at det måtte fejres med en ekstra lækker opskrift og valget faldt på denne efterårslækkerbisken – æbletærte med saltkaramelcreme.
Hvis du tænker yes, oh yes og hell yeah!, når jeg siger æbler, saltet daddelcreme og marcipansmagende tærtebund – så er denne tærte DIN tærte!
Tærten er super nem at lave, men den har et par steps. Læs derfor gerne opskriften grundigt igennem, og dan dig et overblik, inden du starter.
En daddel er en daddel er… ikke nødvendigvis den samme daddel!
Der findes virkeligt mange forskellige slags dadler og de smage faktisk ret forskelligt.
Saltkaramelcremen i denne opskrift er en daddelbaseret creme. Jeg anbefaler, at du bruger Medjool dadler, hvis du kan skaffe dem (større grønthandlere har dem stort set altid). Medjool dadler er store, bløde og vildt lækre dadler, der har den skønneste karamelagtige smag. Hvis det er helt umuligt at skaffe Medjool dadler, så kan du også godt bruge andre tørrede dadler. Det skal nok blive lækkert alligevel, men Medjool er altså bare kongedadlen til alt, hvor karamelsmag er målet.
Fik jeg i øvrigt sagt, at saltkaramelcremen kan bruges som den lækreste!!! dip til fx æble- og pærebåde?
Til 1 tærte á ca. 23 cm i dia. – nok til 6-8 personer
Dej
140g mandelmel
40g fedtreduceret mandelmel* eller kokosfibre**
40g ghee eller klaret smør, smeltet
2 spsk. ahornsirup
1 æg
2 knsp. havsalt
Saltkaramelcreme
250g Medjool dadler, udstenede
40g mandelsmør (du kan lave dit mandelsmør selv – sådan gør du)
½ tsk. vanillepulver
½ tsk. havsalt eller efter smag
TIP! Hvis du vil skrue ekstra op for karamelsmagen, så smag saltkaramelcremen til med lucumapulver.
I øvrigt
2 store æbler
1-2 spsk ahornsirup
Saltkaramelcreme
1. Overhæld de udstenede dadler med kogende vand, så det dækker.
2. Lad dadlerne stå i 15-30 minutter.
3. Dræn dadlerne (du kan gemme iblødsætningsvandet – det bliver brunt og sødt – til fx bagværk, grød, chai latte, osv.).
4. Blend dadler, mandelsmør og vanillepulver sammen til en fed og blød creme.
5. Smag cremen til med havsalt – salt den gerne lidt rigeligt, cremen skal smage af saltkaramel.
Dej
1. Rør mandelmel, fedtreduceret mandelmel og havsalt sammen.
2. Tilsæt smeltet ghee (gem et par dråber til at pensle tærtefadet) og ahornsirup og rør godt rundt.
3. Pisk ægget sammen og tilsæt det dejen, saml nu dejen i en kugle.
4. Pensl et tærtefad med en dia. på ca. 23 cm med ganske lidt ghee og fordel nu dejen i fadet. Brug fingrene til at presse dejen rundt i fadet og jævnt op ad kanterne.
5. Når tærtedejen er jævnt og fint fordelt i fadet, fyldes tærtebunden med saltkaramelcreme.
I øvrigt
1. Skær æblerne over på hver side af kernehuset (ligesom hvis du på helt almindelig vis skulle skære et æble halvt over, her skærer du bare på hver side af kernehuset, så du har to halve æbler i hele stykker uden stilk og kernehus).
2. Skær de halve æbler i ultra ultra tynde skiver – brug gerne et mandolinjern.
Tærten samles og bages
1. Den rå tærtebund er allerede fyldt med saltkaramel og det er nu tid til at arrangere de tynde æbleskiver.
2. Start ude langs tærtekanten og stik æbleskiverne ned hele vejen rundt.
3. Stik æbleskiverne rimeligt lodret ned, men med en lille hældning ud mod tærtekanten – på den måde er der plads til mange æbleskiver.
4. Forsæt rundt og rundt og rundt ind mod midten med at arrangere de tynde æbleskiver som rosenblade.
5. Hvis du synes, at min beskrivelse lyder abstrakt, så gå fx på Youtube og søg på ‘how to make a rose apple pie’ eller ‘how to make a french rose apple pie’ – der kan du finde en video, der kan give dig en visuel gennemgang.
6. Når du når ind til midten, vil der være dannet et ‘hul’, der ikke kan dækkes af de tynde æbleskiver. Skær et lille stykke æble i en rund cirkel og læg det på ‘hullet’.
7. Bag tærten i en forvarmet ovn på 160C.
8. Når tærten har bagt i 45 minutter tages den ud af ovnen og pensles forsigtigt med 1-2 spsk. ahornsirup.
9. Stil tærten tilbage i ovnen og bag den endnu 15 minutter.
10. Tag tærten ud af ovnen og lad den køle af ved stuetemperatur inden den serveres – skær kagen med en meget skarp kniv, for bedst muligt at bevare det flotte mønster uden at ‘trække’ det fra hinanden.
11. Tærten kan evt. serveres med bananis, vanilleis, en klat kokosyoghurt eller kokosskum.
* og ** Fedtreduceret mandelmel og kokosfibre er fedtreducerede og fiberholdige meltyper med helt andre bageegenskaber end almindeligt malet mandelmel og almindeligt revet kokosmel. Fedtreduceret mandelmel og kokosfibre kan altså IKKE erstattes af almindeligt malet mandelmel og almindeligt revet kokosmel.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!