

Hvad gør man, når man står med en rest bagt sød kartoffel?
Man laver kakaomousse! (…man kunne selvfølgelig også bare varme den rest op dagen efter og spise den til nogle æg, men det ville jo ikke være lige så sjovt).
Men smager det ikke underligt med sød kartoffel i en chokoladedessert, tænker du måske?
Slet ikke – jeg bruger tit sød kartoffel i desserter og kager sammen med kakao og chokolade og man smager faktisk ikke kartoflen. Kartoflen leverer bare fylde, en let sødme og en lækker cremet konsistens.
Søde kartofler er rige på kulhydrater, forskellige vitaminer, mineraler og antioxidanter (herunder fx betakaroten, som i kroppen omdannes til a-vitamin og bl.a. er sundt for vores øjne og syn) og så indeholder de ca. dobbelt så mange kostfibre pr. 100g som almindelige hvide kartofler. Du kan altså med fordel inkludere søde kartofler i din kost, hvis du gerne vil variere dine kulhydratkilder (fx almindelige hvide kartofler, rodfrugter, fuldkorn, bælgfrugter).
Søde kartofler og almindelige hvide kartofler er i øvrigt slet ikke i familie med hinanden botanisk set – det kunne man ellers nemt fristes til at tro pga. navn, udseende og anvendelsesmuligheder. Men der er altså ikke bare tale om to forskellige slags af den samme type kartoffel.
Almindelige hvide kartofler tilhører natskyggefamilien (Solanaceae), hvor søde kartofler tilhører snerlefamilien (Convolvulaceae). Folk der, fx pga. problemer med autoimmune sygdomme, ikke tåler eller tolererer medlemmer af natskyggefamilien (som bl.a. også inkluderer tomater, auberginer og peberfrugter), kan altså sagtens spise søde kartofler, selvom de ikke kan tåle de almindelige kartofler.
Der findes i øvrigt mange tusinde forskellige slags søde kartofler (det gælder også for almindelige kartofler), men i ‘mainstream handlen’ ser vi typisk kun de orange – og hvis bølgerne går højt måske også dem med lyslilla skræl og hvidt kød.
I Montreal, hvor jeg bor, er udvalget lidt større og der kan jeg også rimeligt nemt finde de helt gennemlilla (de har en lidt mere parfumeret smag) og de helt hvide (de har en lidt mindre sød smag og en lidt mere melet konsistens end ‘almindelige’ orange søde kartofler) søde kartofler.
Det er dejligt med mulighed for variation, men i denne opskrift er det blot orange sød kartoffel, som jeg har anvendt.
Til 2-3 personer (små portioner – her gælder ‘lidt, men godt’ faktisk (og jeg hader ellers det ordsprog…))
250g bagt sød kartoffel (lun eller kold)
60g mandelsmør
50g ahornsirup
30g kakaopulver eller mere efter smag
Kornene af 1 vanillestang
2 knsp. havsalt
Toppings efter ønske – jeg brugte friske hindbær og tørrede goji- og morbær
1. Skrab det bagte kartoffelkød ud af skrællen med en ske.
2. Kombiner bagt sød kartoffel og alle øvrige ingredienser (undtagen toppings) i en skål.
3. Blend ingredienserne sammen til en glat og cremet mousse med en stavblender.
4. Smag kakaomoussen til.
5. Anret moussen i fine glas eller skåle, pynt med frugt, nødder eller andet og server straks.
6. Kakaomoussen kan i øvrigt snildt laves på forhånd – portionsanret (vent med toppings til umiddelbart inden servering), dæk til og stil på køl i op til 24 timer inden servering.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.