

Jeg var meget i tvivl, om jeg i dag skulle poste opskriften på træstammer eller om det skulle være opskriften på ‘Raweos’ (en RAW udgave af ‘Oreos’) – så jeg oprettede en afstemning på Instagram i mine stories og…
Det blev hurtigt meget klart, at flertallet VILLE have træstammer (over 70% af stemmerne samt adskillige private beskeder) – træstammer it is!
Træstammer er en af de gode gamle klassikere, der nemt kan laves på andet end gammelt wienerbrød, margarine og diverse kagerester.
Det er faktisk ret nemt at gøre dem lidt sundere og med ingredienser af god kvalitet.
Træstammerne er meget nemme at lave, når først man har lavet de forskellige dele klar. Læs meget gerne opskriften grundigt igennem inden du går i gang, så du kan danne dig et overblik over, hvad du har brug for og i hvilken rækkefølge.
Det endelige resultat er så absolut (de få) anstrengelserne værd – træstammerne er formidable (måske endda lidt for formidable…).
Til 6 træstammer á ca. 8-9 cm
Fyld
100g marcipan*
150g chokoladekage (alle slags kan bruges fx verdens bedste chokoladekage, chokolademuffins eller klæg chokoladekage med sød kartoffel)
100g hindbærsyltetøj (hjemmelavet eller fx fra Fiordifrutta (sødet med æble) eller St. Dalfour (sødet med drue))
2 spsk. kakaopulver
Smag til med rom eller stærk kaffe
Marcipan og chokolade
300g marcipan*
100g mørk chokolade
Fyld
1. Smuldr marcipan og chokoladekage sammen i en skål.
2. Tilsæt hindbærsyltetøj og kakaopulver og ælt sagerne sammen til en klistret, ensartet trøffelmasse.
3. Smag til med rom eller stærk kaffe.
4. Trøffelmassen skal være lidt våd og klæbrig i det, men hvis du synes, at det bliver for vådt, kan du spæde til med lidt mandelmel.
Marcipan og chokolade
1. Del marcipanen i to lige store klumper og rul hver klump ud i en rektangulær form. Marcipanen skal rulles ud til ca. 3-5 mm’s tykkelse (det er nemmest, hvis det gøres imellem to stykker bagepapir).
2. Skær hver rektangel ud i tre baner á ca. 10 cm i bredden – så du har marcipan til i alt seks træstammer.
3. Placer en sjettedel af trøffelfyldet for enden af hver bane marcipan og rul marcipanen sammen om fyldet.
4. Så snart, at marcipanen omslutter trøffelfyldet, skæres evt. overskydende marcipan fra.
5. Klem enderne forsigtigt sammen om fyldet.
6. Læg træstammerne på en bagepapirsbeklædt bageplade og stil dem på køl, imens chokoladen smeltes.
7. Smelt den mørke chokolade over vandbad eller over meget lav varme i en kasserolle.
8. Dyp træstammernes ender i chokolade (eller brug en madpensel) og læg træstammerne tilbage på den bagepapirsbeklædte tallerken.
9. Stil træstammerne på køl indtil chokoladen er stivnet.
10. Træstammerne kan opbevares på køl i en lukket beholder en lille uges tid eller fryses ned enkeltvis for en holdbarhed på flere måneder.
*Marcipan – opskrift
500g mandelmel (lavet af blancherede mandler)
75g koldslynget honning
50g æggehvide, evt. pasteuriseret + evt. lidt mere, hvis massen virker tør
1. Ælt alle ingredienserne sammen.
2. Tilsæt evt. lidt mere æggehvide, hvis marcipanen virker for tør.
3. Saml marcipanen til en stor kugle eller pølse og opbevar den i en lukket beholder på køl, hvor holdbarheden vil være en uges tid.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.