

Inspiration til denne 100% mejerifrie ostesauce kommer fra PlantePusherne, som har en vegansk madblog af samme navn.
Jeg har erstattet nogle ingredienser med andre, justeret på mængder og ændret hist og her for at ramme en ostesauce efter min smag.
Og det skal måske lige siges, at jeg egentligt ikke er den store ostespiser, så hav det in mente, når jeg siger, at denne sauce faktisk gør det meget godt som ostesmagsgiver.
Ostesaucen har ikke en super super ostet smag, men lidt alligevel og den er fed og cremet og tilfører altså noget ekstra lækkert til burgere, sandwiches, tacos, lasagne og hvor man ellers kan finde på at bruge den.
Hvis du er vandt til at spise ost i lange baner, kan det godt være, at du ikke er enig.
Giv gerne en tilbagemelding nedenfor, hvis du prøver saucen!
Hvad er gærflager og hvad skal du være opmærksom på?
Gærflager er inaktivt gær, der dyrkes på sukker(arter) fra fx sukkerrør og rødbeder. Inaktivt gær hæver ikke og kan derfor heller ikke bruges som hævemiddel ligesom almindeligt gær. Inaktivt gær og almindeligt gær (også tørgær) er ikke det samme og har slet ikke de samme egenskaber. Gærflager bruges typisk som krydderi, da det bidrager med en let ostet smag – perfekt for alle dem, der enten ikke tåler eller spiser ost, men gerne vil have ostesmagen.
Gærflager er bl.a. naturligt rige på en række b-vitaminer, mineraler som jern, selen og zink og så er de meget proteinrige. OBS! Langt de fleste gærflager et tilsat kunstige b-vitaminer og det kan være problematisk, hvis du fx har problemer med din methylering (eller generelt ikke vil fylde dig med svært omsættelige vitaminer af dårlig kvalitet (det er bl.a. også derfor, at den billigste multivitamin fra supermarkedet eller apoteket heller ikke kan anbefales – læs evt. mere her)). Jeg anbefaler gærflager, der ikke er tilsat/berigede med diverse, men blot indeholder de vitaminer, mineraler, aminosyrer, osv. som de naturligt indeholder. Sari Foods laver bl.a. ‘Non-fortified Nutritional Yeast’.
Og så var det vidst noget med en ostesauce uden muuh? Opskriften kommer her:
Til ca. ½ L ostesauce
400g bagt sød kartoffel (skal du bruge en hvid sauce – brug bagt/kogt almindelig kartoffel eller dampet blomkål)
175g kogende vand
50g tahin
15 tsk. gærflager
1 tsk. sennepspulver
2 tsk. løgpulver
1 tsk. stødt paprika, mild
½ tsk. stødt røget paprika, stærk
½ tsk. hvidløgspulver
5 tsk. æblecidereddike
Smag til med havsalt og evt. lidt chilipulver
1. Start med at bage de søde kartofler.
2. Vask kartoflerne grundigt og bag dem med skræl på.
3. Kartoflerne skal typisk bages 60-90 minutter på 200C afhængigt af størrelse.
4. Skær de bagte kartofler over på langs og skrab kødet ud med en spiseske.
5. Kombiner (det stadig varme) kartoffelkød med alle øvrige ingredienser i en foodprocessor eller blender og blend til en blød og cremet ostesauce.
6. Smag saucen til med havsalt og evt. lidt chilipulver samt hvad du ellers synes, at der mangler.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.