

Wise water er en fantastisk fordøjelsesvenlig urtete, der både stimulerer og beroliger maven.
Opskriften på ’Wise water’ har jeg fra min veninde og naturopath-kollega Charlotte, som jeg mener har opskriften fra de ayurvediske sundhedstraditioner (ayurveda er det meget gamle traditionelle sundhedssystem, som praktiseres i Indien).
Wise water anbefales indenfor ayurveda for sin generelt fordøjelsesstyrkende effekt.
Hvis man kigger nærmere på de tre krydderier, som urteteen er sammensat af, er der da også rigtig mange fordøjelsesfremmende egenskaber at hente.
Spidskommen
Spidskommen anbefales i ayurvedisk sammenhæng som et krydderi, der hjælper til optimal optagelse og udnyttelse af de næringsstoffer, som vi får fra vores mad. Dette giver god mening, da vi i dag ved, at spidskommen indeholder æteriske olier, der stimulerer alt lige fra vores spytsekretion i mundhulen (hvor fordøjelsen af vores mad starter) til den videre produktion af mavesyre, galde og enzymer.
Spidskommen er desuden kendt og skattet i store dele af verden for sine karminative (afslappende) og luftdrivende egenskaber – spidskommen virker afslappende på fordøjelsen og gør det lettere at komme af med luft i maven, hvis du er oppustet.
Koriander
Koriander anbefales i ayurvedisk sammenhæng som et krydderi, der hjælper til at afgifte mere optimalt – helt specifikt ved at understøtte nyrernes afgiftningsevner. Koriander virker desuden stimulerende på produktionen af fordøjelsessafter og har luftdrivende egenskaber, der afhjælper oppustethed og luft i maven.
Fennikel
Fennikel anbefales i ayurvedisk sammenhæng som et krydderi, der hjælper til at mindske oppustethed og luft i maven. Samtidigt siges det, at fennikel virker generelt normaliserende på fordøjelsen.
Fennikel har desuden krampeløsende egenskaber, som virker lindrende på mavekramper.
De æteriske olier, som frøene indeholder, har også en gavnlig virkning på tendens til forstoppelse.
De tre krydderier har altså tilsammen rigtig mange fordøjelseslindrende og stimulerende egenskaber og må siges at være en perfekt trio i en fordøjelseste!
Til ca. 1 L te
¼ tsk. spidskommenfrø
¼ tsk. korianderfrø
¼ tsk. fennikelfrø
1. Bring 1 L vand i kog i en kasserolle.
2. Lad vandet koge et par minutter, hvorefter det hældes op i en rengjort termokande.
3. Tilsæt de forskellige frø og lad teen trække lidt i termokanden, inden du begynder at drikke af den.
4. Drik gerne teen fordelt over hele dagen – er du fx plaget af oppustethed ifm. dine måltider kan du (udover at finde frem til den underliggende årsag og arbejde med den) prøve at drikke teen til maden eller lige efter – det oplever mange rigtig god effekt af.
Har du spørgsmål til naturmedicinsk behandling? Få svar i min gratis telefontid!
Jeg tilbyder gratis telefontid tre gange om ugen – i telefontiden kan du få en snak med mig om, om naturmedicinsk behandling er det rette for dig. Der er tale om en kort og uforpligtende samtale, hvor du kan få en ide om, hvad jeg kan hjælpe dig med. Du kan også bruge telefontiden, hvis du har brug for et godt råd ift. en afgrænset og ukompliceret problematik – fx et godt råd til ondt i halsen, det bedste hostestillende middel, osv.
Du kan læse mere om min gratis telefontid her
Kunne du li’ indlægget?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.