

Hvidkål (Brassica oleracea var. capita) er en meget gammel grøntsag, der i vid udstrækning har vokset vildt på Europas kyststrækninger.
Hvidkål dyrkes i dag over store dele af kloden og langt de fleste lande har diverse egnsretter, hvor hvidkål indgår – og det er ikke så underligt, når man tænker på, hvor alsidig, mættende og billig den rimeligt smagsneutrale og let søde hvidkål er.
Det kan fx puttes i supper og gryderetter, spises i salater, bruges som fyld i forårsruller, anvendes rå i brød og boller, steges og spises som tilbehør, bruges som wraps og som kålbladsruller, fermenteres til surkål og meget meget mere.
Hvidkåls røde søster – rødkål – kan bruges på samme måde som hvidkål.
Dog synes mange, at rødkål er noget stærkere i smagen og det mister en del af sin smukke farve, når det varmebehandles.
Rødkål får sin flotte farve fra sit naturligt høje indhold af anthocyaniner.
Anthocyaniner er dem, der fx også farver blåbær blå og de har kraftige antioxidative egenskaber.
Hvis du gerne vil have endnu flere antioxidanter end hvidkålen kan levere, er rødkål altså et godt alternativ.
Endeligt er der også spidskål, som minder meget om hvidkål (det er faktisk en undervariant af hvidkål), men er lidt mindre groft i det, hvilket gør spidskålen til en yndet ’salat’-kål.
Snit spidskålen fint og brug den, hvor du ellers ville have brugt almindelig Iceberg, Romaine eller anden bladsalat – på den måde får du automatisk et ekstra skud fibre, en god portion af de sunde svovlforbindelser samt en velsmagende salat – ren win!
Og igen – vælg den røde/lilla spidskål, hvis du vil sætte max ind på sundhedskontoen.
Hvis du vil læse mere om hvorfor kål generelt er super sundt, så læs indlægget ‘Viden om – kål‘, hvor jeg har skrevet en masse om de fælles ting, der går igen kåltyperne iblandt.
Vidste du? Hvidkål indeholder, pr. 100g, ca. 10% mere calcium end broccoli. Tankevækkende, når det typisk er broccoli, der fremhæves for sit relativt høje calciumindhold blandt kåltyperne.
Sprød hvidkålssalat med appelsin og gojibær
Tilbehør til 2-4 pers.
800g hvidkål
2 store appelsiner – heraf 1 økologisk
50-100g tørrede gojibær (brug 50g til 2 personer og 100g til 4 personer)
1 lille potte frisk bredbladet persille
50-100g tørristede solsikkekerner (brug 50g til 2 personer og 100g til 4 personer)
Dressing af 50/50 mild olivenolie og macadamiaolie, et skvæt citronsaft og Himalayasalt
1. Snit hvidkålet meget fint – gerne på et mandolinjern.
2. Riv skallen af den økologiske appelsin meget fint på et rivejern – kun den yderste orange skal og ikke den bitre hvide hinde under.
3. Skær bund og top af appelsinerne og fileter dem.
4. Gem skallerne og den midterste samling – der sidder typisk lidt frugtkød tilbage, som der kan presses saft af til dressingen.
5. Hak den bredbladede persille fint.
6. Vend hvidkål, appelsinfileter, gojibær og finthakket persille sammen.
7. Pres appelsinskaller og øvrigt tiloversblivende materiale fra appelsinfileteringen over salaten.
8. Overhæld i øvrigt salaten med en dressing af mild olivenolie, macadamiaolie, et skvæt citronsaft (for at bidrage med en skarpere syrlighed), fintrevet appelsinskal (start med revet skal af ½ appelsin og smag dig frem) samt Himalayasalt.
9. Server straks og husk at drysse med tørristede solsikkekerner.
Ovnbagt rødkål med knas
Tilbehør til 2-4 pers.
800g rødkål
½ dl mild olivenolie
½ dl mild æblecidereddike (fx den fra Rømer)
¼ dl granatæblesirup
Himalayasalt og sort peber
1 stort granatæble
50g pinjekerner, tørristede
1 lille potte frisk kruspersille
TIP! Dette tilbehør er også fænomenalt med et drys sprød kyllingeknas eller bacon af god kvalitet.
1. Skær kålhovedet over i fire kvarte og skær hver kvarte ud i 3-4 smalle både.
2. Sørg for at der er lidt stok på alle bådene, da det holder dem sammen.
3. Pisk olivenolie, æblecidereddike og granatæblesirup sammen i en lille skål.
4. Læg kålen i et ovnfast fad og overhæld med olie-eddike-sirup-marinaden.
5. Vend godt rundt i kålen (men lidt forsigtigt), så alt dækkes og krydr med Himalayasalt og sort peber.
6. Bag kålen i en forvarmet ovn på 160C i ca. 30-40 minutter.
7. Kålen skal være let mør, men stadig sprød og den må gerne tage farve i kanterne.
8. Smag kålen til med Himalayasalt og sort peber og evt. mere syrligt eller sødt, hvis det mangler.
9. Halver granatæblet og bank kernerne ud i en skål – brug en træske til at slå på bagsiden af æblet.
10. Hak persillen fint.
11. Drys rundhåndet kålen med granatæblekerner, tørristede pinjekerner og finthakket persille inden servering.
Kunne du li’ opskrifterne?
Du finder mange flere lignende opskrifter i mine eBøger, som alle netop nu er sat ned med min. 50%!
Se de forskellige titler, priser og se uddrag fra bøgerne – med masser af gratis opskrifter! – lige her i min shop.
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du en rabatkode, så du kan spare 25% på din første konsultation samt eBogen ‘Boost dit immunforsvar’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.