

Hurtigt spørgsmål – er der egentligt noget i verden, som avocado ikke kan gøre bedre?
Måske montering af tagpap og indpakning af skolebøger, men ellers?
Spøg til side. Jeg er bare virkeligt begejstret for avocado!
Avocado er faktisk – botanisk set – en frugt. Og hvilken frugt – en sand lille næringsbombe af lutter gode sager.
Bl.a. indeholder frugten masser af sunde fedtsyrer, relativt mange kostfibre og en række forskellige vitaminer og mineraler – herunder en pæn mængde folat og et imponerende indhold af kalium.
Regelmæssigt indtag af avocado har vist sig at have en positiv effekt på en lang række sygdomme.
Fx er der påvist en gavnlig effekt mellem indtag af avocado og hjertekarsygdomme (der er bl.a. positivt at hente for sænkning af LDL kolesterol og hævning af HDL kolesterol).
Der kan skrives rigtig meget om alle avocadoens sunde egenskaber. Mere end der er plads til i denne lille artikel og derfor har jeg blot udvalgt et par pointer nedenfor.
Fedtsyrer
Avocado er en af de fedeste frugter, vi kender til.
Fedtet i avocado består primært af monoumættede fedtsyrer (enkeltumættede fedtsyrer) – herunder i særligt høj grad omega 9 fedtsyren oleinsyre (det er i øvrigt også oleinsyre, som oliven og olivenolie primært består af).
Oleinsyre udmærker sig ved at have inflammationsreducerende virkning i kroppen og har desuden vist sig at have positiv effekt overfor visse kræftformer.
Både avocado og avocadoolie af god kvalitet er altså rigtig gode kilder til sunde fedtsyrer.
Udover, at avocado i sig selv indeholder en lang række vitaminer, mineraler og gavnlige plantestoffer, hjælper de sunde fedtstoffer også til, at du får glæde af din kosts øvrige indhold af vitaminer – du skal nemlig bruge fedt for at kunne optage de fedtopløselige vitaminer.
Kostfibre
Avocado indeholder hele 5,2g kostfibre pr. 100g.
Rugbrød indeholder typisk 5-8g pr. 100g, så set i sammenligning er det slet ikke så ringe.
I øvrigt et udemærket eksempel på, at det ikke absolut kun er i fuldkornsprodukter, at vi kan hente vore fibre (en ellers yndet pointe i diverse (skræmme)kampagner).
Kostfibre er essentielle for vores mæthedsfornemmelse (det er fedt i øvrigt også), vores fordøjelse og mange processer i kroppen. Kostfibre er fx gavnlige og nødvendige for, at overskydende kolesterol og brugte hormoner kan bindes til afføringen og føres ud af kroppen. En fiberrig kost anses derfor også som et godt forebyggende og behandlende tiltag ift. problemer med forhøjet kolesterol og visse kræftformer.
Den daglige anbefaling for indtag af kostfibre ligger på ca. 25-35g. Det når man faktisk hurtigt op på, hvis man fokuserer på de fiberrige grøntsager – herunder også avocado – samt evt. fuldkorn og bælgfrugter.
Kalium
Kalium er en vigtig elektrolyt. Elektrolytter er naturlige mineralsalte, som findes i kroppens væsker.
Er elektrolytbalancen skæv, kan det fx give symptomer som svimmelhed, kramper, kvalme, m.fl.
Kalium sikrer, i samspil med øvrige elektrolytter, en normal muskel- og nervecellefunktion, således at muskler og nerver arbejder sammen, som de skal. Tilstrækkeligt kalium har fx også stor betydning for, hvordan vores hjerte arbejder, da mineralet virker regulerende på hjerterytmen.
Måske har du hørt, at man skal spise bananer for at få mere kalium? Det er bl.a. derfor, at banan er en populær ’sportsspise’ – den leverer nemlig et godt skud kalium og letanvendelige kulhydrater.
Men ved du mon, hvad der faktisk leverer endnu mere kalium pr. 100g? Hvad vil du gætte på? Avocado? Det er rigtigt! Avocado indeholder hele 450mg mod bananers 353mg kalium. Det er ikke fordi, at avocado nu skal være din nye ‘trænings-snack’. Jeg synes bare altid, at det er sjovt at finde ud at, at en fødevare der specifikt anbefales på grund af sit høje indhold af X, måske alligevel ikke er den fødevare, der har det højeste indehold af stoffet (det er lidt ligesom, at mange stadig anser appelsiner for at være den bedste/primære kilde til c-vitaminer (det er de ikke)).
Elektrolytbalancen påvirkes særligt, når vi sveder eller er syge med feber og opkast. Derfor – dyrker du meget sport, sveder meget (fx om sommeren eller hvis du går meget i sauna) eller ligger du syg med feber eller opkast, så er det en rigtig god ide at fokusere på kaliumholdige føde- og drikkevarer.
Anvendelse
Takket være sin fede og cremede konsistens og meget neutrale smag, kan avocado bruges til uendeligt mange ting.
Spis ‘au naturel’ (citronsaft og havsalt et must). Lav en lækker guacamole. Blend avocado og bagt sød kartoffel eller kogte kikærter sammen til en lækker dip (smag til efter ønske). Brug avocado i salater, i sandwiches, spis det på ristet rugbrød eller stenalderbrød (den ultimative kongespise) og som tilbehør til dine måltider. Bag med avocado (det er fx vildt godt i chokoladekager). Lav daddelkugler og rå trøffelkugler med dem. Brug avocado i is og smoothies.
Hvad er dine avocadofavoritter?
PRO TIP! Hvad jeg skal til at fortælle dig nu, har ændret mit liv radikalt.
Jeg ville have grint af dig, hvis du for bare et år siden, havde sagt til mig, at dette ville være min virkelighed i dag.
Nej, jeg skal ikke til at sælge dig et livslangt abonnement på fiskeolie eller en timeshare villa.
Jeg vil egentligt bare fortælle dig, hvordan jeg nu aldrig ender op med dårlige avocado i frugtskålen.
Jeg putter de modne avocado i køleskabet! Måske kender du allerede tippet, måske gør du ikke.
Jeg lærte det sidste år af en rar avocadosælger og siden da, har jeg måske haft 2-3 dårlige avocadoer i alt.
Ikke 2-3 dårlige hver 7-14 dag, som tidligere.
Taget i betragtning af, at en helt perfekt moden avocado jo i reglen rådner og går til grunde i løbet af ca. 9 sekunder, så er jeg sindssygt imponeret over, at modne avocadoer kan holde sig fine og friske på køl i min. 1 uge, men ofte også længere. Hvis ikke det er livsændrende info…
Om ‘Viden om’
‘Viden om’ er en række blogindlæg, der handler om helt almindelige råvarer og nogle af deres potentielt sundhedsfremmende egenskaber. Blogindlæggene er ment som en inspiration for og et indblik i, hvordan den mad du spiser, kan påvirke dig og dit helbred. Vil du læse flere indlæg i serien? Tryk på ‘viden om’-tagget nedenfor.
Kunne du li’ artiklen?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du helt gratis mini eBogen ‘1-2-3-IS’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Info vedrørende forskellige fødevarers indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre kommer fra Frida Food Data.
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.